Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 665800

Utjecaj postupka ekstrakcije na sastav i količnu fenolnih spojeva kadulje


Dent, Maja
Utjecaj postupka ekstrakcije na sastav i količnu fenolnih spojeva kadulje, 2013., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 665800 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj postupka ekstrakcije na sastav i količnu fenolnih spojeva kadulje
(The influence of extraction procedure on content and composition of sage phenolic compounds)

Autori
Dent, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.11

Godina
2013

Stranica
128

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica ; Brnčić, Mladen

Ključne riječi
kadulja; parametri ekstrakcije; ultrazvuk; fenolne kiseline; flavon glikozidi
(sage; extraction parameters; ultrasound; phenolic acids; flavone glycosides)

Sažetak
Istraživan je utjecaj klasične ekstrakcije te ekstrakcije potpomognute ultrazvukom na sastav i udio fenolnih spojeva kadulje u ovisnosti o vrsti i polarnosti ekstrakcijskog otapala (voda, 30, 50 i 70 % vodene otopine etanola i acetona), temperaturi (60 i 90 °C), vremenu ekstrakcije (30, 60 i 90 min) kod klasične ekstrakcije te snazi ultrazvuka (100 i 400 W), vremenu ekstrakcije (1 do 40 min), amplitudi (20, 60 i 100 %), temperaturi (40 do 60 C) kod ekstrakcije potpomognute ultrazvukom. Optimalni uvjeti ekstrakcije definirani su na temelju masenog udjela fenolnih spojeva. Najbolji ekstrakcijski kapacitet kod klasične ekstrakcije i ekstrakcije potpomognute ultrazvukom primjenom ultrazvučne kupelji postignut je uz upotrebu 30 % vodene otopine etanola pri temperaturi od 60 °C kroz 30 minuta, a primjenom ultrazvučne sonde izlazne snage 400 W, promjera sonde 22 mm, amplitudi 100 % kroz 11 minuta također uz upotrebu 30 % vodene otopine etanola. U svim ekstraktima kadulje neovisno o uvjetima ekstrakcije ili lokaciji uzgoja u najvećem udjelu zastupljena je ružmarinska kiselina i luteolin-3-glukuronid dok su ostali fenolni spojevi zastupljeni u značajno nižim udjelima. U usporedbi s klasičnom ekstrakcijom, ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom se pokazala značajno učinkovitijom (ekstrakcijski kapacitet povećao se oko 20 %, a vrijeme ekstrakcije skratilo tri puta). U drugom djelu rada istraživan je utjecaj lokacije uzgoja (Pag, Pirovac, Brač, Lošinj) na sastav i udio fenolnih spojeva kadulje, a ekstrakcija je provedena pri optimalnim uvjetima definiranim u prvom dijelu istraživanja. Najveći udio fenolnih spojeva oderđen je u kadulji s otoka Paga, te je utvrđeno da lokacija uzgoja ima značajan utjecaj na količinu fenolnih spojeva kadulje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)

Avatar Url Mladen Brnčić (mentor)

Avatar Url Maja Dent (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dent, Maja
Utjecaj postupka ekstrakcije na sastav i količnu fenolnih spojeva kadulje, 2013., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Dent, M. (2013) 'Utjecaj postupka ekstrakcije na sastav i količnu fenolnih spojeva kadulje', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dent, Maja}, year = {2013}, pages = {128}, keywords = {kadulja, parametri ekstrakcije, ultrazvuk, fenolne kiseline, flavon glikozidi}, title = {Utjecaj postupka ekstrakcije na sastav i koli\v{c}nu fenolnih spojeva kadulje}, keyword = {kadulja, parametri ekstrakcije, ultrazvuk, fenolne kiseline, flavon glikozidi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dent, Maja}, year = {2013}, pages = {128}, keywords = {sage, extraction parameters, ultrasound, phenolic acids, flavone glycosides}, title = {The influence of extraction procedure on content and composition of sage phenolic compounds}, keyword = {sage, extraction parameters, ultrasound, phenolic acids, flavone glycosides}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font