Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 665247

Učinkovitost uporabe 1-MCP-a za održavanje kakvoće ploda jagode poslije berbe


Majić Nosić, Jelena
Učinkovitost uporabe 1-MCP-a za održavanje kakvoće ploda jagode poslije berbe, 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 665247 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinkovitost uporabe 1-MCP-a za održavanje kakvoće ploda jagode poslije berbe
(Effectiveness of the 1-MCP usage to maintain quality of strawberry fruit after harvest)

Autori
Majić Nosić, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.12

Godina
2013

Stranica
48

Mentor
Jemrić, Tomislav

Ključne riječi
jagoda; tretman 1-MCP; čuvanje ploda
(strawberry; 1-MCP treatment; fruit preservation)

Sažetak
Istraživano je djelovanje tretmana 1- metil ciklopropena (1-MCP) na plodovima jagode (Fragaria x ananassa Duch.) sorti Alba i Sonata nakon berbe .Testiranje je izvršeno 1-MCP u koncentraciji od 10, 100, 500 i 1000 ppb uz netretiranu kontrolu. Tretman 1-MCP trajao je 24 sata na temperaturi od 0oC , a plodovi su čuvani 5 dana pri istoj temperaturi i uvjetima normalne atmosfere. Nakon 5 dana čuvanja plodovi su izvađeni na sobnu temperaturu i provedene su standardne analize kakvoće, te senzorička analiza. Plodovi koji su bili izloženi 1-MCP u koncentraciji od 10 ppb imali su bolju čvrstoću u odnosu na plodove kontrole, također plodovi iz ove grupe pokazali su i značajno niži kalo u odnosu na kontrolu. Intenzitet boje plodova koji su tretirani većim koncentracijama 1-MCP bio je manji, a ukupna kiselost veća. Također je došlo do promjene omjera šećera i kiselina. Senzorička analiza pokazala je da najbolje rezultate daju plodovi koji su tretirani 1-MCP u višim koncentracijama tj. 500 i 1000 ppb.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Jemrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Majić Nosić, Jelena
Učinkovitost uporabe 1-MCP-a za održavanje kakvoće ploda jagode poslije berbe, 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Majić Nosić, J. (2013) 'Učinkovitost uporabe 1-MCP-a za održavanje kakvoće ploda jagode poslije berbe', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Maji\'{c} Nosi\'{c}, Jelena}, year = {2013}, pages = {48}, keywords = {jagoda, tretman 1-MCP, \v{c}uvanje ploda}, title = {U\v{c}inkovitost uporabe 1-MCP-a za odr\v{z}avanje kakvo\'{c}e ploda jagode poslije berbe}, keyword = {jagoda, tretman 1-MCP, \v{c}uvanje ploda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Maji\'{c} Nosi\'{c}, Jelena}, year = {2013}, pages = {48}, keywords = {strawberry, 1-MCP treatment, fruit preservation}, title = {Effectiveness of the 1-MCP usage to maintain quality of strawberry fruit after harvest}, keyword = {strawberry, 1-MCP treatment, fruit preservation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font