Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 665097

Uporaba fortificirane psenice u hrani- utjecaj na vaskularnu funkciju


Drenjancevic, Ines
Uporaba fortificirane psenice u hrani- utjecaj na vaskularnu funkciju // 3. zbornik sazetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Osijek, Hrvatska, 2013. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 665097 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uporaba fortificirane psenice u hrani- utjecaj na vaskularnu funkciju
(Use of biofortified wheat in food- the effects on vascular function)

Autori
Drenjancevic, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3. zbornik sazetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / - , 2013

Skup
Okolišno prihvatljiva porizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
selen; cink; krvne zile; reaktivnost; oksidativni stres
(selenium; zinc; blood vessels; oxidative stres; reactivity)

Sažetak
Hipertenzija, šećerna bolest i ateroskleroza su bolesti obilježene poremećenom reaktivnošću krvnih žila. Oksidativni stres, prisutan u tim stanjima, je važan modulator funkcije krvnih žila. Poznato je da oksidativni stres vodi smanjenju raspoloživosti NO, utječe na aktivnost enzima ciklooksigenaze (COX) i uzrokuje poremećaj vaskularnog odgovora na različite fiziološke podražaje. Elementi u tragovima, selen (Se) i cink (Zn) su važni dijelovi antioksidativnih enzima i nekih transkripcijskih faktora koji reguliraju transkripciju gena i sintezu bjelančevina. Nedostatak Se i Zn u hrani mogu biti uključeni u početak endotelne disfunkcije, stoga dodatak biofortificirane pšenice u svakodnevnu prehranu može imati koristan zaštitni efekt na krvne žile povećavajući Se i Zn bioraspoloživost. Naši pokusi pokazuju značajne razlike u mehanizmima vaskularnog odgovora na acetilkolin i hipoksiju kod štakora hranjenih hranom s visokim ili niskim Se/Zn sadržajem, kao i promjene izražajnosti mRNA u jetri i koncentracije proteina u krvi nekih izoformi antioksidativnog enzima glutation-peroksidaze. Ovi podaci upućuju na važnost uravnoteženog unosa mikronutrijenata za održavanje vaskularne funkcije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
219-2160133-2034 - Djelovanje kisika na vaskularnu funkciju u zdravlju i bolesti (Drenjančević, Ines, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Drenjančević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Drenjancevic, Ines
Uporaba fortificirane psenice u hrani- utjecaj na vaskularnu funkciju // 3. zbornik sazetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Osijek, Hrvatska, 2013. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Drenjancevic, I. (2013) Uporaba fortificirane psenice u hrani- utjecaj na vaskularnu funkciju. U: 3. zbornik sazetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane.
@article{article, author = {Drenjancevic, Ines}, year = {2013}, keywords = {selen, cink, krvne zile, reaktivnost, oksidativni stres}, title = {Uporaba fortificirane psenice u hrani- utjecaj na vaskularnu funkciju}, keyword = {selen, cink, krvne zile, reaktivnost, oksidativni stres}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Drenjancevic, Ines}, year = {2013}, keywords = {selenium, zinc, blood vessels, oxidative stres, reactivity}, title = {Use of biofortified wheat in food- the effects on vascular function}, keyword = {selenium, zinc, blood vessels, oxidative stres, reactivity}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font