Pregled bibliografske jedinice broj: 664452
Kakvoća pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak prirodnog propolisa
Kakvoća pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak prirodnog propolisa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 5; 380-383 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 664452 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak prirodnog propolisa
(Chemical evaluation of the quality of meat of broilers fed with the supplement of nature propolis)
Autori
Špoljarić, Daniel ; Mršić, Gordan ; Petek, Maja Jelena ; Špoljarić, Igor ; Srčec, Siniša ; Cvrtila Fleck, Željka, Špiranec, Katarina ; Mihelić, Damir ; Kozačinski, Lidija ; Popović, Maja
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 15
(2013), 5;
380-383
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
tovni pilići; propolis; kvaliteta mesa
(broilers; propolis; meat quality)
Sažetak
Učinak dodatka nativnog propolisa na kvalitetu mesa tovnih pilića istražen je u ovom radu. Osim smolastih biljnih sastavnica, u propolisu se nalaze sekreti pčelinjih žlijezda slinovnica poput lipofilne tvari, sluzi, ljepila, ulja, pa i voska. Propolis ima brojna terapeutska djelovanja poput antimikrobnog (antibakterijsko, antivirusno, antifungalno), protuupalno, regeneracijskog (zacjeljuje rane i obnavlja oštećeno tkivo), imunostimulacijskog, anestetičkog, spazmatičnog, te antikancerogenog (antitumorsko), kardiovaskularnog (učvršćuje strukture kapilara) i naposlijetku antioksidativnog. Upotreba antibiotskih poticatelja rasta napuštena je u peradarskoj proizvodnji i nužno je pronaći alternativne strategije kontrole i prevencije infekcija. U istraživanju su korišteni bataci i bijelo meso od deset tovnih pilića iz svake pokusne skupine kako bi se ispitao utjecaj dodatka prirodnog propolisa standardnoj krmnoj smjesi za tovne piliće na kemijsku kvalitetu mesa pomoću standardnih kemijskih metoda. Rezultati ovog istraživanja pokazuju pozitivan učinak prirodnog propolisa na kvalitetu mesa tovnih pilića.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
Napomena
Vip projekt No. 2012-11-17
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0532265-2255 - Kolidiareja i kolienterotoksemija prasadi : mukozna imunost i imunomodulacija (Popović, Maja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Daniel Špoljarić
(autor)
Damir Mihelić
(autor)
Maja Jelena Čop
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Maja Popović
(autor)
Gordan Mršić
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Zoological Record
- Food Science and Technology
- Global Health