Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 664452

Kakvoća pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak prirodnog propolisa


Špoljarić, Daniel; Mršić, Gordan; Petek, Maja Jelena; Špoljarić, Igor; Srčec, Siniša; Cvrtila Fleck, Željka, Špiranec, Katarina; Mihelić, Damir; Kozačinski, Lidija; Popović, Maja
Kakvoća pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak prirodnog propolisa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 5; 380-383 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 664452 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak prirodnog propolisa
(Chemical evaluation of the quality of meat of broilers fed with the supplement of nature propolis)

Autori
Špoljarić, Daniel ; Mršić, Gordan ; Petek, Maja Jelena ; Špoljarić, Igor ; Srčec, Siniša ; Cvrtila Fleck, Željka, Špiranec, Katarina ; Mihelić, Damir ; Kozačinski, Lidija ; Popović, Maja

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 15 (2013), 5; 380-383

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
tovni pilići; propolis; kvaliteta mesa
(broilers; propolis; meat quality)

Sažetak
Učinak dodatka nativnog propolisa na kvalitetu mesa tovnih pilića istražen je u ovom radu. Osim smolastih biljnih sastavnica, u propolisu se nalaze sekreti pčelinjih žlijezda slinovnica poput lipofilne tvari, sluzi, ljepila, ulja, pa i voska. Propolis ima brojna terapeutska djelovanja poput antimikrobnog (antibakterijsko, antivirusno, antifungalno), protuupalno, regeneracijskog (zacjeljuje rane i obnavlja oštećeno tkivo), imunostimulacijskog, anestetičkog, spazmatičnog, te antikancerogenog (antitumorsko), kardiovaskularnog (učvršćuje strukture kapilara) i naposlijetku antioksidativnog. Upotreba antibiotskih poticatelja rasta napuštena je u peradarskoj proizvodnji i nužno je pronaći alternativne strategije kontrole i prevencije infekcija. U istraživanju su korišteni bataci i bijelo meso od deset tovnih pilića iz svake pokusne skupine kako bi se ispitao utjecaj dodatka prirodnog propolisa standardnoj krmnoj smjesi za tovne piliće na kemijsku kvalitetu mesa pomoću standardnih kemijskih metoda. Rezultati ovog istraživanja pokazuju pozitivan učinak prirodnog propolisa na kvalitetu mesa tovnih pilića.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina

Napomena
Vip projekt No. 2012-11-17



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0532265-2255 - Kolidiareja i kolienterotoksemija prasadi : mukozna imunost i imunomodulacija (Popović, Maja, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Špoljarić, Daniel; Mršić, Gordan; Petek, Maja Jelena; Špoljarić, Igor; Srčec, Siniša; Cvrtila Fleck, Željka, Špiranec, Katarina; Mihelić, Damir; Kozačinski, Lidija; Popović, Maja
Kakvoća pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak prirodnog propolisa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 5; 380-383 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Špoljarić, D., Mršić, G., Petek, M., Špoljarić, I., Srčec, S., Cvrtila Fleck, Željka, Špiranec, Katarina, Mihelić, D., Kozačinski, L. & Popović, M. (2013) Kakvoća pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak prirodnog propolisa. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (5), 380-383.
@article{article, author = {\v{S}poljari\'{c}, Daniel and Mr\v{s}i\'{c}, Gordan and Petek, Maja Jelena and \v{S}poljari\'{c}, Igor and Sr\v{c}ec, Sini\v{s}a and Miheli\'{c}, Damir and Koza\v{c}inski, Lidija and Popovi\'{c}, Maja}, year = {2013}, pages = {380-383}, keywords = {tovni pili\'{c}i, propolis, kvaliteta mesa}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {15}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Kakvo\'{c}a pile\'{c}eg mesa podrijetlom od tovnih pili\'{c}a hranjenih uz dodatak prirodnog propolisa}, keyword = {tovni pili\'{c}i, propolis, kvaliteta mesa} }
@article{article, author = {\v{S}poljari\'{c}, Daniel and Mr\v{s}i\'{c}, Gordan and Petek, Maja Jelena and \v{S}poljari\'{c}, Igor and Sr\v{c}ec, Sini\v{s}a and Miheli\'{c}, Damir and Koza\v{c}inski, Lidija and Popovi\'{c}, Maja}, year = {2013}, pages = {380-383}, keywords = {broilers, propolis, meat quality}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {15}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Chemical evaluation of the quality of meat of broilers fed with the supplement of nature propolis}, keyword = {broilers, propolis, meat quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Zoological Record
  • Food Science and Technology
  • Global Health





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font