Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 662471

Kemijska i mikrobiološka kvaliteta sladoledne smjese u proizvodnji sladoleda od vanilije


Komušar, Ljudevit
Kemijska i mikrobiološka kvaliteta sladoledne smjese u proizvodnji sladoleda od vanilije, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 662471 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijska i mikrobiološka kvaliteta sladoledne smjese u proizvodnji sladoleda od vanilije
(Chemical and microbiological quality of ice cream blend in production of vanilla ice cream)

Autori
Komušar, Ljudevit

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2013

Stranica
26

Mentor
Samaržija, Dubravka

Ključne riječi
sladoledna smjesa; kemijske analize; mikrobiološke analize
(ice cream blend; chemical analysis; microbiological analysis)

Sažetak
U ovom radu procjenjena je kemijska i mikrobiološka kvaliteta sladoledne smjese od vanilije. Uzorci su analizirani tjekom dva mjeseca proizvodnje sladoleda od vanilije u tjednim intervalima. Ukupno je analizirano deset uzoraka sladoledne smjese od vanilije. Udio ukupne suhe tvari, masti, proteina, saharoze i ukupnog šećera u sladolednoj smjesi od vanilije određen je metodom infracrvene spektrometrije, kiselost pH-metrom, dok je mikrobiološkim metodama određena pristnost slijedećeh bakterijskih vrsta: Salmonella, E. coli, sulfitoreducirajuće klostridije i ukupan broj prisutnih bakterija. U sladolednoj smjesi od vanilije udio ukupne suhe tvari, masti, proteina, saharoze i ukupnog šećera nisu pokazali statistički značajno odstupanje od zadanih parametara prema recepturi koja je propisana od strane proizvođača tvornice sladoleda Ledo d.d. Prisutnost bakterija Salmonella spp., E. coli, sulfitoreducirajućih klostridija nije utvrđena, a ukupan broj bakterija bio je 700 cfu/g u sladolednoj smjesi od vanilije što odgovara Pravilniku o mikrobiološkim standardima za namirnice (N.N. 60/02) i Uredbi (EZ) br. 2073/2005 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. studenog o omikrobiološkim kriterijima za prehrambene proizvode i Uredbi komisije (EU) br. 1086/2011 od 27. listopada 2011. godine. uključujući sve izmjene i dopune. Dobivenim rezultatima utvrđena je visoka razina kemijske i mikrobiološke kvalitete sladoledne smjese od vanilije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Samaržija (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Komušar, Ljudevit
Kemijska i mikrobiološka kvaliteta sladoledne smjese u proizvodnji sladoleda od vanilije, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Komušar, L. (2013) 'Kemijska i mikrobiološka kvaliteta sladoledne smjese u proizvodnji sladoleda od vanilije', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Komu\v{s}ar, Ljudevit}, year = {2013}, pages = {26}, keywords = {sladoledna smjesa, kemijske analize, mikrobiolo\v{s}ke analize}, title = {Kemijska i mikrobiolo\v{s}ka kvaliteta sladoledne smjese u proizvodnji sladoleda od vanilije}, keyword = {sladoledna smjesa, kemijske analize, mikrobiolo\v{s}ke analize}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Komu\v{s}ar, Ljudevit}, year = {2013}, pages = {26}, keywords = {ice cream blend, chemical analysis, microbiological analysis}, title = {Chemical and microbiological quality of ice cream blend in production of vanilla ice cream}, keyword = {ice cream blend, chemical analysis, microbiological analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font