Pregled bibliografske jedinice broj: 661630
Probiotički učinak bakterije Lactobacillus acidophilus na ljudsko zdravlje
Probiotički učinak bakterije Lactobacillus acidophilus na ljudsko zdravlje, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 661630 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Probiotički učinak bakterije Lactobacillus acidophilus na ljudsko zdravlje
(Probiotic effect of Lactobacillus acidophilus on human health)
Autori
Agatić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2013
Stranica
35
Mentor
Samaržija, Dubravka
Ključne riječi
probiotici; Lactobacillus acidophilus; acidofilno fermentirano mlijeko
(probiotics; Lactobacillus acidophilus; acidophilic fermented milk)
Sažetak
Probiotička fermentirana mlijeka su najpopularniji komercijalni industrijski proizvodi zbog unosa probiotičkih mikroorganizama u ljudski probavni sustav. Probiotičke bakterije pozitivno djeluju u prevenciji i terapiji različitih bolesti. U radu je obuhvaćen povijesni pregled o probioticima, njihova terapijska svojstva te su opisana svojstva bakterije Lactobacillus acidophilus. Na osnovi znanstvenih istraživanja temeljenih in vitro kliničkih studija u ovom radu su prikazana znanstvena istraživanja probiotičkog djelovanja bakterije Lactobacillus acidophilus na prevenciju i liječenje: infekcije vaginalnog sustava žena, akutne dijareje kod djece, putničke dijareje, dijareje uzrokovane liječenjem antibioticima, Helicobacter pylori infekcije Također, u radu su opisane specifičnosti u tehnologiji proizvodnje acidofilnog fermentiranog mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Samaržija
(mentor)