Pregled bibliografske jedinice broj: 660111
Dobra higijenska praksa u proizvodnji sladoleda
Dobra higijenska praksa u proizvodnji sladoleda, 2005., diplomski rad, preddiplomski, Zdravstveno veleučilište, Zagreb
CROSBI ID: 660111 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dobra higijenska praksa u proizvodnji sladoleda
(Good hygienic practices in the production of ice cream)
Autori
Rončević, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Zdravstveno veleučilište
Mjesto
Zagreb
Datum
12.10
Godina
2005
Stranica
52
Mentor
Uršulin-Trstenjak, Natalija
Ključne riječi
krem sladoled; mikrobiološka analiza
(ice cream; microbiological analysis)
Sažetak
Cilj je prikazati rezultate mikrobiološke analize uzetih sa radnih površina i uređaja koji se koriste u proizvodnji dobivanja krem sladoleda te koji nam prikazuju dobro provedene preduvjetne programe dobre higijenske prakse (DHP) kao osnove uspostave HACCP sustava. Korištene su dvije metode: 1. Mikrobiološka analiza obrisaka i ispiraka radnih površina i uređaja: - Određivanje ukupnog br. Mikroorganizama ; izoliranje i identifikacija sulforeducirajućih Clostridia ; izoliranje i identifikacija koagulaza pozitivnih Stafilokoka ; izoliranje i identifikacija Echerichia coli ; određivanje ukupnog br. Enterobacteriaceae 2. HY-LITE - mjerenje ATP-a Prema svim dobivenim rezultatima i usporedbama možemo navesti da je mikrobiološka čistoća objekta u skladu sa Pravilnikom, a upravo mikrobiološka čistoća objekta primaran je kako se ne bi ugrozila zdravstvena ispravnost namirnica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb
Profili:
Natalija Uršulin-Trstenjak
(mentor)