Pregled bibliografske jedinice broj: 65940
Želatinizacija kukuruznog škroba u dvopužnom ekstruderu
Želatinizacija kukuruznog škroba u dvopužnom ekstruderu // Brašno-kruh '99 / Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.).
Osijek, 1999. str. 28-28 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 65940 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Želatinizacija kukuruznog škroba u dvopužnom ekstruderu
(Gelatinization of corn starch in a twin-screw extruder)
Autori
Ćurić, Duška ; Karlović, Damir ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Brašno-kruh '99
/ Ugarčić-Hardi, Ž. - Osijek, 1999, 28-28
Skup
Second Croatian Congress of Cereal Technologists
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.1999. - 29.10.1999
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
kukuruzni škrob; dvopužni ekstruder; želatinizacija
(corn starch; twin-screw extruder; gelatinization)
Sažetak
Kada nativne granule škroba grijemo u vodi, one bubre i stvaraju pastozne, guste škrobne suspenzije koje se sastoje od visokonabubrenih granula škroba dipergiranih u otopini slobodnih amiloznih molekula izašlih iz granula za vrijeme bubrenja. Temperaturni interval pri kojem se postiže maksimalno bubrenje granula škroba u vodi zove se Temperatura želatinizacije, a promjene viskoziteta škrobne paste tijekom procesa zagrijavanja i hlađenja određuju se pomoću Brabenderovog viskografa
Izvorni jezik
Hrvatski