Pregled bibliografske jedinice broj: 65932
Utjecaj veličina sušenja na svojstva tjestenine s jajima
Utjecaj veličina sušenja na svojstva tjestenine s jajima // Brašno-kruh '99 / Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.).
Osijek, 1999. str. 26-26 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 65932 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj veličina sušenja na svojstva tjestenine s jajima
(Influence of drying parameters on egg-pasta quality)
Autori
Pašičak I ; Ivančević-Linarić B ; Ćurić, Duška
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Brašno-kruh '99
/ Ugarčić-Hardi, Ž. - Osijek, 1999, 26-26
Skup
Second Croatian Congress of Cereal Technologists
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.1999. - 29.10.1999
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
sušenje; tjestenina; kuhanje
(drying; pasta; cooking)
Sažetak
U ovom radu je provedeno ispitivanje utjecaja veličina sušenja (temperatura sušenja od 40-60 C; vrijeme sušenja od 9-13.5 h) tjestenine s jajima povećane kiselosti tijesta na svojstva gotovog proizvoda (vlažnost tjestenine, senzorska svojstva, svojstva kuhanja, i mikrobiološka ispravnost gotovog proizvoda).
Najznačajniji utjecaj na vlažnost tjestenine ima temperatura sušenja (r=-0,8348). Iz rezultata provedenog istraživanja vidljivo je da se minimalnim povećanjem temperature (od 2 C) pri istom vremenu sušenja količina vlage u gotovom proizvodu smanjuje za značajnih 0,5%.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA