Pregled bibliografske jedinice broj: 659150
Značenje nezasićenih masnih kiselina u prevenciji i liječenju metaboličkog sindroma
Značenje nezasićenih masnih kiselina u prevenciji i liječenju metaboličkog sindroma // Zbornik radova / Zlatić, Margita ; Babić, Dora (ur.).
Osijek: Nutricionizam Balans, 2013. str. 15-15 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 659150 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značenje nezasićenih masnih kiselina u prevenciji i liječenju metaboličkog sindroma
(The role of unsaturated fatty acids in the prevention and the treatment of metabolic syndrome)
Autori
Delaš, Ivančica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik radova
/ Zlatić, Margita ; Babić, Dora - Osijek : Nutricionizam Balans, 2013, 15-15
ISBN
978-953-57840-0-5
Skup
1. međunarodni kongres nutricionista Metabolički sindrom
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 09.11.2013. - 10.11.2013
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
masne kiseline; metabolički sindrom; n-3 PUFA; eikozapentaenska kiselina; dokozaheksaenska kiselina
(fatty acids; metabolic syndrome; n-3 PUFA; eicosapentaenoic acid; docosahexaenoic acid)
Sažetak
Metabolički sindrom (MS), poznat i kao sindrom X ili sindrom inzulinske rezistencije, označava skup simptoma koji se javljaju kao posljedica promjena u metabolizmu masti i šećera. Povezanost MS, bolesti srčanog i krvožilnog sustava, kao i dijabetesa s metabolizmom masti, ukazuje na potrebu povećane brige za pravilnu prehranu, posebice vezano uz količinu i sastav konzumiranih masnoća. Masti predstavljaju važan čimbenik u opskrbi organizma energijom, ali istovremeno i u enzimskoj i hormonskoj regulaciji. Pojačanim nakupljanjem masnoća u pretilih osoba povećava se masa hormonski vrlo aktivnog adipoznog tkiva, pri čemu je posebice nakupljanje visceralne masti povezano s većim rizikom od MS i mogućih posljedica. U sastavu masti prisutne su pored zasićenih i nezasićene masne kiseline. Kao sastavni dio fosfolipida membrane, svojom građom utječu na čvrstoću i funkciju membrane, pri čemu veći broj dvostrukih veza u molekuli znači i veću fluidnost membrane. Linolna (C18:2n-6) i linolenska kiselina (C18:3n-3) u ljudskom se organizmu ne mogu sintetizirati i moraju se unijeti hranom. Sustavom elongaza i desaturaza, enzima koji produljuju lanac masne kiseline za 2 C-atoma i uvode dodatne dvostruke veze, iz ovih prekursora se sintetiziraju dugolančane višestruko nezasićene masne kiseline među kojima najznačajnije mjesto zauzimaju arahidonska (C20:4n-6), eikozapentaenska (C20:5n-3) i dokozaheksaenska (C22:6n-3) kiselina. Poznato je da ove masne kiseline imaju značajnu ulogu u fetalnom i dojenačkom rastu, razvoju kognitivnih funkcija i ponašanju, odnosno psihičkim poremećajima, a uočena je i povezanost višestruko nezasićenih masnih kiselina s upalnim procesima i promjenama na endotelu krvnih žila prisutnih kod ateroskleroze i bolesti srčanog i krvožilnog sustava. Rezultati istraživanja potvrđuju da višestruko nezasićene masne kiseline, prvenstveno n-3 reda, djeluju na smanjenje koncentracije triacilglicerola i kolesterola u krvnoj plazmi, porast koncentracije HDL-kolesterola, a time posredno i na ukupni metabolizam lipoproteina i lipida. Svojim protuupalnim i antitrombogenim učinkom smanjuju opasnost od nastanka tromboze, a normalizacijom lipidograma smanjuje se rizik od razvoja aterosklerotskih plakova i time sprječava pojava hipertenzije. U prevenciji i liječenju MS i srodnih bolesti preporučuje se povećati unos n-3 i n-6 polinezasićenih masnih kiselina, te smanjiti udio zasićenih masnih kiselina i ukupnu energetsku vrijednost konzumirane hrane. Važno je naglasiti da neselektivno uklanjanje masti iz prehrane nije rješenje, budući su one nužne i kao energetski izvor, ali i kao izvor organizmu esencijalnih masnih kiselina i lipofilnih vitamina A, D, E i K.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA