Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 658699

Heritabilnost i stabilnost prinosa i pekarske kakvoće ozime pšenice pri visokoj i niskoj razini gnojidbe dušikom


Jukić, Katarina
Heritabilnost i stabilnost prinosa i pekarske kakvoće ozime pšenice pri visokoj i niskoj razini gnojidbe dušikom, 2013., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 658699 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Heritabilnost i stabilnost prinosa i pekarske kakvoće ozime pšenice pri visokoj i niskoj razini gnojidbe dušikom
(Heritability and stability of yield and bread-making quality in winter wheat under high and low nitrogen fertilization levels)

Autori
Jukić, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.07

Godina
2013

Stranica
132

Mentor
Šarčević, Hrvoje

Ključne riječi
ozima pšenica; dušik; prinos; pekarska kakvoća; heritabilnost; stabilnost
(winter wheat; nitrogen; yield; bread-making quality; heritability; stability)

Sažetak
U istraživanje je bilo uključeno 19 genotipova ozime pšenice iz nekoliko oplemnjivačkih programa Republike Hrvatske širokog raspona prinosa zrna i pekarske kakvoće. Poljski pokusi postavljeni su tijekom tri vegetacijske godine na jednoj do četiri lokacije godišnje što ukupno čini osam okolina (osam kombinacija lokacija-godina). Tretman s dušikom uključivao je reduciranu gnojidbu uz primjenu 80 kgN/ha (N80) i optimalnu razinu gnojidbe sa 180 kgN/ha (N180). U ovom istraživanju postavljeni su slijedeći ciljevi: 1. utvrditi razlike u efikasnosti korištenja dušika za prinos suhog zrna i efikasnosti korištenja dušika za prinos dušika u zrnu kod dvije razine gnojidbe, 2. procijeniti komponente varijance i heritabilnost prinosa zrna i pokazatelja pekarske kakvoće, 3. procijeniti stabilnost prinosa zrna i pokazatelja pekarske kakvoće i 4. procijeniti korelacije između proučavanih svojstava. Heritabilnost svojstava procijenila se iz komponenti varijance izračunatih na osnovi očekivanih srednjih kvadrata iz kombinirane analize varijance (ANOVA), dok se stabilnost prinosa zrna i sadržaja proteina u zrnu izračunala uz pomoć koeficijenta regresije, srednjeg kvadratnog odstupanja od regresije i AMMI modela. Kod reducirane razine dušika utvrđena je veća vrijednost efikasnosti korištenja dušika za prinos suhog zrna kao i veća vrijednost efikasnosti korištenja dušika za prinos dušika u zrnu u odnosu na optimalnu razinu gnojidbe. Genetska komponenta varijance imala je najveći udio u ukupnoj fenotipskoj varijanci za sva ispitivana svojstva osim za prinos zrna, prinos dušika u zrnu i padajući broj kod kojih je s najvećim udjelom u ukupnoj fenotipskoj varijanci sudjelovala varijanca interakcije genotip x okolina. Procijenjena heritabilnost prinosa zrna i svih pokazatelja pekarske kakvoće imala je veću vrijednost kod optimalne razine dušika u odnosu na reduciranu razinu gnojidbe. Za sva svojstva utvrđene su vrlo visoke vrijednosti korelacijskih koeficijenata između dvije razine gnojidbe s dušikom (>0.90) osim za prinos dušika u zrnu, razvoj tijesta, stabilnost i farinografski otpor tijesta, te grupu kakvoće kod kojih je utvrđena visoka vrijednost korelacijskih koeficijenata (0.72 do 0.88). Genotip Aura se kod obje razine gnojidbe pokazao najstabilnijim genotipom za svojstvo prinosa zrna i sadržaja proteina u zrnu, a visoka stabilnost kod reducirane i optimalne gnojidbe dušikom za svojstvo prinosa zrna utvrđena je i za genotipove Liberta i Mihelca, te spomenut genotipovi mogu poslužiti kao dobar izvor za stvaranje novih, visokoprinosnih, kvalitetnih i stabilnih genotipova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
106-1780691-2155 - Oplemenjivanje pšenice na rodnost, kvalitetu i otpornost na fuzarioze klasa (Vragolović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Hrvoje Šarčević (mentor)

Avatar Url Katarina Jukić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jukić, Katarina
Heritabilnost i stabilnost prinosa i pekarske kakvoće ozime pšenice pri visokoj i niskoj razini gnojidbe dušikom, 2013., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb
Jukić, K. (2013) 'Heritabilnost i stabilnost prinosa i pekarske kakvoće ozime pšenice pri visokoj i niskoj razini gnojidbe dušikom', doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Juki\'{c}, Katarina}, year = {2013}, pages = {132}, keywords = {ozima p\v{s}enica, du\v{s}ik, prinos, pekarska kakvo\'{c}a, heritabilnost, stabilnost}, title = {Heritabilnost i stabilnost prinosa i pekarske kakvo\'{c}e ozime p\v{s}enice pri visokoj i niskoj razini gnojidbe du\v{s}ikom}, keyword = {ozima p\v{s}enica, du\v{s}ik, prinos, pekarska kakvo\'{c}a, heritabilnost, stabilnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Juki\'{c}, Katarina}, year = {2013}, pages = {132}, keywords = {winter wheat, nitrogen, yield, bread-making quality, heritability, stability}, title = {Heritability and stability of yield and bread-making quality in winter wheat under high and low nitrogen fertilization levels}, keyword = {winter wheat, nitrogen, yield, bread-making quality, heritability, stability}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font