Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 658547

Priprava ekstrakata raštike i ispitivanje njihove biološke aktivnosti


Šandrk, Ivana
Priprava ekstrakata raštike i ispitivanje njihove biološke aktivnosti, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 658547 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprava ekstrakata raštike i ispitivanje njihove biološke aktivnosti
(Preparation of collard extracts and testing their biological activity)

Autori
Šandrk, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2013

Stranica
58

Mentor
Radojčić Redovniković, Ivana

Neposredni voditelj
Radošević, Kristina

Ključne riječi
raštika; glukozinolati; fenoli; antioksidacijski kapacitet; antitumorska aktivnost
(collard; glucosinolates; phenolic compound; antioxidative capacity; antitumor activity)

Sažetak
Raštika, kao i ostalo povrće iz roda Brassica sadrži visoki udio biološki aktivnih spojeva koji pozitivno utječu na zdravlje i štite organizam od raznih oboljenja kao što su tumori i kardiovaskularne bolesti. Među fitokemikalijama glukozinolati i fenolni spojevi se ističu kao glavni nositelji pozitivnih zdravstvenih svojstava, a što potvrđuju brojna epidemiološka istraživanja. Stoga su u ovom radu pripremljeni ekstrakti raštike na šest različitih načina i analiziran je njihov sastav obzirom na pojedinačne i ukupne glukozinolate, ukupne fenole, ukupne flavonoide te je određen njihov antioksidacijski kapacitet. Provedeno je i ispitivanje njihove biološke aktivnosti in vitro na dvjema humanim tumorskim staničnim linijama (MCF-7 i HeLa). RGIM ekstrakt in vitro simulacije gastrointestinalnog trakta u kojem je zabilježen najveći udio ukupnih fenola i najviši antioksidacijski kapacitet, pokazao je najjači citotoksičan učinak na proliferaciju tumorskih stanica pri koncentracijama ≥ 10 mg mL-1. Ekstrakti raštike kuhane na 100 °C i s najmanjim udjelom fenola pokazali su najslabiji citotoksični učinak na proliferaciju tumorskih stanica. Kod MCF-7 stanične linije predtretirane doksorubicinom primjećen je protektivni učinak ekstrakata raštike pri koncentraciji od 5 mg mL-1 na rast stanica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-2414 - Nekliničke metode ispitivanja tvari iz okoliša na stanicama sisavaca i riba (Gaurina-Srček, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Šandrk, Ivana
Priprava ekstrakata raštike i ispitivanje njihove biološke aktivnosti, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šandrk, I. (2013) 'Priprava ekstrakata raštike i ispitivanje njihove biološke aktivnosti', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}andrk, Ivana}, year = {2013}, pages = {58}, keywords = {ra\v{s}tika, glukozinolati, fenoli, antioksidacijski kapacitet, antitumorska aktivnost}, title = {Priprava ekstrakata ra\v{s}tike i ispitivanje njihove biolo\v{s}ke aktivnosti}, keyword = {ra\v{s}tika, glukozinolati, fenoli, antioksidacijski kapacitet, antitumorska aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}andrk, Ivana}, year = {2013}, pages = {58}, keywords = {collard, glucosinolates, phenolic compound, antioxidative capacity, antitumor activity}, title = {Preparation of collard extracts and testing their biological activity}, keyword = {collard, glucosinolates, phenolic compound, antioxidative capacity, antitumor activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font