Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 658491

Gospodarsko-morfološka svojstva nove sorte ozimog pravog pira (Triticum spelta L.) 'Bc Vigor'


Rade Mlinar
Gospodarsko-morfološka svojstva nove sorte ozimog pravog pira (Triticum spelta L.) 'Bc Vigor' // Zbornik sažetaka 47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 69-70 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 658491 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Gospodarsko-morfološka svojstva nove sorte ozimog pravog pira (Triticum spelta L.) 'Bc Vigor'
(Economic and morpohological properties of the new winter spelt wheat variety (Triticum spelta L.) Bc Vigor)

Autori
Rade Mlinar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma / Milan Pospišil - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012, 69-70

ISBN
789537878030

Skup
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2012. - 17.02.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pravi pir (Triticum spelta L.); sorta; kvaliteta
(spelt (Triticum spelta L.); variety; quality)

Sažetak
Pravi pir (Triticum spelta L.) pljevičasta je i jestiva žitarica koja se uzgajala u drevnoj Europi sve do polovine XX. stoljeća. Glavni razlozi za prestanak proizvodnje pira bili su manja rodnost, neprilagođenost mehaniziranoj sjetvi i žetvi te dodatna tehnološka operacija ljuštenja. Zrno pira u usporedbi s pšenicom ima povoljniji sadržaj proteina, masti, minerala, vitamina i dijetetskih vlakana. Posljednjih se godina u Europi konstantno povećava proizvodnja pravog pira, a tome u prilog idu i brojna istraživanja koja upućuju na visoku nutritivnu vrijednost ove žitarice. Uvažavajući smjernice održivog razvoja, u Bc Institutu započet je program oplemenjivanja pravog pira. Rezultat je toga rada ozima sorta 'Bc Vigor', koji je priznat na osnovi ispitivanja Komisije Republike Hrvatske u razdoblju 2009./2010. – 2010./2011. U tim je pokusima 'Bc Vigor' ostvario prosječni prinos od 5002 kg ha-1, što je za 157 kg ha-1 više od standardne sorte 'Ostro'. Najviši prinos zrna 7644 kg ha-1 'Bc Vigor' je ostvario 2010./2011. godine na lokaciji Kutjevo. Pri vršidbi pir se razdvaja na klasiće, koji sadržavaju dva zrna obavijena pljevicama i pljevama. Masa 1000 neoljuštenih klasića sorte 'Bc Vigor' iznosila je 117 g, a hektolitarska masa 40 kg hl-1, dok je masa 1000 oljuštenih zrna iznosila 40, 5 g. Treba istaknuti i druge pokazatelje kvalitete 'Bc Vigora': proteini 17, 96%, sedimentacija 25 ml, gluten 57, 6%, izbrašnjavanje 75, 5%, broj padanja 325 sek. Po analiziranim parametrima 'Bc Vigor' pripada B1 grupi kvalitete, uz upijanje vode od 57, 9%, razvoj tijesta 2, 2 min, stabilnost 0, 7 min i omekšanje 75 FJ. U skladu s navedenim rezultatima, zaključujemo da nova sorta pravog pira 'Bc Vigor' objedinjuje rodnost i kvalitetu te se kao takva može preporučiti za široku proizvodnju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.

Profili:

Avatar Url Rade Mlinar (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rade Mlinar
Gospodarsko-morfološka svojstva nove sorte ozimog pravog pira (Triticum spelta L.) 'Bc Vigor' // Zbornik sažetaka 47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. str. 69-70 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Rade Mlinar (2012) Gospodarsko-morfološka svojstva nove sorte ozimog pravog pira (Triticum spelta L.) 'Bc Vigor'. U: Milan Pospišil (ur.)Zbornik sažetaka 47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, year = {2012}, pages = {69-70}, keywords = {pravi pir (Triticum spelta L.), sorta, kvaliteta}, isbn = {789537878030}, title = {Gospodarsko-morfolo\v{s}ka svojstva nove sorte ozimog pravog pira (Triticum spelta L.) 'Bc Vigor'}, keyword = {pravi pir (Triticum spelta L.), sorta, kvaliteta}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, year = {2012}, pages = {69-70}, keywords = {spelt (Triticum spelta L.), variety, quality}, isbn = {789537878030}, title = {Economic and morpohological properties of the new winter spelt wheat variety (Triticum spelta L.) Bc Vigor}, keyword = {spelt (Triticum spelta L.), variety, quality}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font