Pregled bibliografske jedinice broj: 658356
PREHRAMBENA VRIJEDNOST KALIFORNIJSKE PASTRVE (Oncorhynchus mykiss) UZGOJENE U JADRANSKOM MORU
PREHRAMBENA VRIJEDNOST KALIFORNIJSKE PASTRVE (Oncorhynchus mykiss) UZGOJENE U JADRANSKOM MORU // Ribarstvo : znanstveno-stručni časopis za ribarstvo, 70 (2013), 20-30 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 658356 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PREHRAMBENA VRIJEDNOST KALIFORNIJSKE PASTRVE (Oncorhynchus mykiss) UZGOJENE U JADRANSKOM MORU
(NUTRITIVE VALUE OF TROUT (ONCORHYNCHUS MYKISS) FARMED IN ADRIATIC SEA)
Autori
Janči, Tibor ; Kanski, Danijel ; Dulić, Marina ; Marušić, Nives ; Medić, Helga ; Petrak, Tomislav ; Vidaček, Sanja
Izvornik
Ribarstvo : znanstveno-stručni časopis za ribarstvo (1330-061X) 70
(2013);
20-30
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
prehrambena vrijednost; omega-3; pastrva uzgojena u moru; hladno dimljena riba
(nutritional value; omega-3; sea farmed trout; cold smoked fish)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je određivanje kemijskog sastava fileta svježe i hladno dimljene kalifornijske pastrve (Oncorhynchus mykiss) uzgojene u Jadranskom moru mjerenjem udjela vode, masti, proteina, soli, pepela, sastava masnih kiselina s naglaskom na eikozapentaensku (EPA) i dokozaheksaensku (DHA) masnu kiselinu te fizikalnih karakteristika mjerenjem pH i određivanjem boje. Analize su izvršene na homogeniziranom mišićju nakon odvajanja kože i kostiju. Određivanje udjela vode, pepela, ukupne količine masti i proteina izvršeno je prema referentnim metodama AOAC (1995). Za određivanje sastava masnih kiselina pripremljeni su metilni esteri prema metodi HRN EN ISO 5509 (2004) te su analizirani plinskom kromatografijom prema metodi HRN EN ISO 5508 (1999). Rezultati su pokazali da je istražena svježa pastrva uzgojena u moru odličan izvor proteina (21, 21%) te da ima nešto niže vrijednosti udjela masti (5, 21%) i omega-3 masnih kiselina (12, 52 %) od rezultata drugih istraživanja. Proces hladnog dimljenja ne uzrokuje gubitke na udjelu masti i omega-3 masnih kiselina. Fileti svježe i dimljene kalifornijske pastrve uzgojene u Jadranskom moru mogu se smatrati namirnicama visoke prehrambene vrijednosti.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nives Marušić Radovčić
(autor)
Tomislav Petrak
(autor)
Tibor Janči
(autor)
Helga Medić
(autor)
Sanja Vidaček
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts