Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 658346

Udio masti i sastav masnih kiselina u istarskom i dalmatinskom pršutu


Marušić, Nives; Petrović, Marinko; Vidaček, Sanja; Janči, Tibor; Petrak, Tomislav; Medić, Helga
Udio masti i sastav masnih kiselina u istarskom i dalmatinskom pršutu // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 4; 279-284 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 658346 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Udio masti i sastav masnih kiselina u istarskom i dalmatinskom pršutu
(Fat content and fatty acid composition in Istrian and Dalmatian dry-cured ham)

Autori
Marušić, Nives ; Petrović, Marinko ; Vidaček, Sanja ; Janči, Tibor ; Petrak, Tomislav ; Medić, Helga

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 15 (2013), 4; 279-284

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
istarski pršut; dalmatinski pršut; sastav masnih kiselina; n6/n3
(Istrian dry-cured ham; Dalmatian dry-cured ham; fatty acid content; n6/n3)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je analizirati udio masti i sastav masnih kiselina u uzorcima M. biceps femoris istarskog i dalmatinskog pršuta. Analiziran je sadržaj zasićenih (SFA), mononezasićeniih (MUFA) i polinezasićenih (PUFA) masnih kiselina. Udio masti u istarskom pršutu bio je 7, 45-21, 12%, dok u dalmatinskom 9, 49-21, 29%. Sastav masnih kiselina istarskog i dalmatinskog pršuta nije se razlikovao ; istarski i dalmatinski pršuti sadrže 39-41% SFA, 51-53% MUFA i 8% PUFA. Omjer PUFA/SFA u istarskom i dalmatinskom pršutu je 0, 20 (preporuka PUFA/SFA > 0, 4), dok je omjer n6/n3 iznosio 15-17. Omjer n6/n3 u pršutima, prema preporukama, je općenito blizu gornje dopuštene granice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Marušić, Nives; Petrović, Marinko; Vidaček, Sanja; Janči, Tibor; Petrak, Tomislav; Medić, Helga
Udio masti i sastav masnih kiselina u istarskom i dalmatinskom pršutu // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 4; 279-284 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Marušić, N., Petrović, M., Vidaček, S., Janči, T., Petrak, T. & Medić, H. (2013) Udio masti i sastav masnih kiselina u istarskom i dalmatinskom pršutu. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (4), 279-284.
@article{article, author = {Maru\v{s}i\'{c}, Nives and Petrovi\'{c}, Marinko and Vida\v{c}ek, Sanja and Jan\v{c}i, Tibor and Petrak, Tomislav and Medi\'{c}, Helga}, year = {2013}, pages = {279-284}, keywords = {istarski pr\v{s}ut, dalmatinski pr\v{s}ut, sastav masnih kiselina, n6/n3}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {15}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Udio masti i sastav masnih kiselina u istarskom i dalmatinskom pr\v{s}utu}, keyword = {istarski pr\v{s}ut, dalmatinski pr\v{s}ut, sastav masnih kiselina, n6/n3} }
@article{article, author = {Maru\v{s}i\'{c}, Nives and Petrovi\'{c}, Marinko and Vida\v{c}ek, Sanja and Jan\v{c}i, Tibor and Petrak, Tomislav and Medi\'{c}, Helga}, year = {2013}, pages = {279-284}, keywords = {Istrian dry-cured ham, Dalmatian dry-cured ham, fatty acid content, n6/n3}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {15}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Fat content and fatty acid composition in Istrian and Dalmatian dry-cured ham}, keyword = {Istrian dry-cured ham, Dalmatian dry-cured ham, fatty acid content, n6/n3} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font