Pregled bibliografske jedinice broj: 658346
Udio masti i sastav masnih kiselina u istarskom i dalmatinskom pršutu
Udio masti i sastav masnih kiselina u istarskom i dalmatinskom pršutu // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 4; 279-284 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 658346 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udio masti i sastav masnih kiselina u istarskom i dalmatinskom pršutu
(Fat content and fatty acid composition in Istrian and Dalmatian dry-cured ham)
Autori
Marušić, Nives ; Petrović, Marinko ; Vidaček, Sanja ; Janči, Tibor ; Petrak, Tomislav ; Medić, Helga
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 15
(2013), 4;
279-284
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
istarski pršut; dalmatinski pršut; sastav masnih kiselina; n6/n3
(Istrian dry-cured ham; Dalmatian dry-cured ham; fatty acid content; n6/n3)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je analizirati udio masti i sastav masnih kiselina u uzorcima M. biceps femoris istarskog i dalmatinskog pršuta. Analiziran je sadržaj zasićenih (SFA), mononezasićeniih (MUFA) i polinezasićenih (PUFA) masnih kiselina. Udio masti u istarskom pršutu bio je 7, 45-21, 12%, dok u dalmatinskom 9, 49-21, 29%. Sastav masnih kiselina istarskog i dalmatinskog pršuta nije se razlikovao ; istarski i dalmatinski pršuti sadrže 39-41% SFA, 51-53% MUFA i 8% PUFA. Omjer PUFA/SFA u istarskom i dalmatinskom pršutu je 0, 20 (preporuka PUFA/SFA > 0, 4), dok je omjer n6/n3 iznosio 15-17. Omjer n6/n3 u pršutima, prema preporukama, je općenito blizu gornje dopuštene granice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nives Marušić Radovčić
(autor)
Tibor Janči
(autor)
Helga Medić
(autor)
Sanja Vidaček
(autor)
Marinko Petrović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts