Pregled bibliografske jedinice broj: 657957
Postizanje sigurnosti hrane kroz zakonodavstvo EU u ruralnom turizmu
Postizanje sigurnosti hrane kroz zakonodavstvo EU u ruralnom turizmu // Perspektive razvoja ruralnog turizma : zbornik radova / Katica, Dijana (ur.).
Hvar: Institut za turizam, 2007. str. 417-420 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 657957 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Postizanje sigurnosti hrane kroz zakonodavstvo EU u ruralnom turizmu
(Accomplishing food safety through eu laws in rural tourism)
Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Perspektive razvoja ruralnog turizma : zbornik radova
/ Katica, Dijana - Hvar : Institut za turizam, 2007, 417-420
ISBN
978-953-6387-07-6
Skup
1. hrvatski kongres o rurualnom turizmu
Mjesto i datum
Hvar, Hrvatska, 17.10.2007. - 21.10.2007
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
sigurnost hrane; smjernice dobre higijenske prakse
(food safety; guidelines of good hygiene practices)
Sažetak
Svi subjekti u poslovanju sa hranom dužni su uspostaviti sustav samokontrole koji se temelji na analizi rizika, HACCP sustavu-analiza opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka, sljedivosti, i na službenoj kontroli baziranoj na audit principu i time osigurati sigurnost hrane, stoji u Zakonu o hrani koji je donesen početkom ove godine. Sadržaj ovog zakona počiva na EU legislativi i to na Direktivi (EZ) br. 178/2002 i Direktivama (EZ) br. 852/2004, 853/2004, 854/2002, 882/2004, 2075/2005 i 2073/2004 koje se zovu «higijenski paket» čije poštivanje dovodi do postizanja sigurnosti hrane. Hrvatska će do kraja 2008. godine provesti transpoziciju uredbi «higijenskog paketa» i uskladiti postojeće i donesti nove pravilnike i provedbene propise koji reguliraju to područje. Cilj ovog rada je prikazati model smjernica za dobru higijensku praksu, koje bi u nekim djelatnostima, poput ugostiteljstva u području ruralnog turizma uz poštivanje preporučenih međunarodnih smjernica dobre higijenske prakse, načela higijene hrane Codex Alimentariusa odnosno novog «higijenskog paketa» temeljenog na već spomenutim Direktivama (EZ) osigurale sigurnost hrane. Kao primjer možemo spomenuti Sloveniju, kao članicu Evropske unije, koja je donijela prateću zakonsku regulativu iz tog područja na temelju svog krovnog zakona, kojom je definirano da smjernice za dobru higijensku praksu mogu pripremiti udruge, uz konzultaciju stručne osobe, za područje svoje djelatnosti ili drugi zainteresirani i da se mogu izdati od strane udruga kao priručnik, a odobrava ih Ured za hranu i prehranu pri Ministarstvu zdravstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb
Profili:
Natalija Uršulin-Trstenjak
(autor)