Pregled bibliografske jedinice broj: 65648
Kolebljivost cijena voća na hrvatskom tržištu
Kolebljivost cijena voća na hrvatskom tržištu // Zbornik plenarnih izlaganja i sažetaka / Brkić, Srećko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED), 2000. str. 168-169 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 65648 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kolebljivost cijena voća na hrvatskom tržištu
(Fruit price fluctuations in the Croatian market)
Autori
Tratnik, Miroslav ; Kolega, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik plenarnih izlaganja i sažetaka
/ Brkić, Srećko - Zagreb : Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED), 2000, 168-169
Skup
Izazovi hrvatskoj poljoprivredi na pragu 21. stoljeća
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 08.11.2000. - 11.11.2000
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Hrvatsko tržište; voće; cijene
(Croatian market; fruit; price)
Sažetak
Relativna stabilnost cijena jedna je od temeljnih odrednica u razvitku svake poljoprivrede a posebice u njoj kapitalno intenzivnih proizvodnji kakva je voćarstvo. Neuređena tržišta s nerazvijenom tržišnom infrastrukturom su posebice izložena snažnim sezonskim kolebanjima, pod prenaglašenim utjecajem ponude tijekom i neposredno u postžetveno vrijeme s izrazitim padom i naglim, izvansezonskim skokom cijena.
Jabučasto voće, kao najzastupljenije u strukturi površina hrvatske voćarske proizvodnje, govori nam kako mjesečni porast cijena pod sezonskim utjecajem počinje već u veljači a završava u srpnju i veće su prosječno 20,23 % mjesečno.
Koštičavo voće imalo je izvansezonski više upliv na cijene 23,42 %, jagodičasto voće 14,08 %, i jezgričavo 11,73 % nego kada toga utjecaja ne bi bilo.
U analizi kolebljivosti, koristila bi se metoda analize sezonskih pojava u okviru statističke analize vremenskih nizova, razlažuči ih na trend, cikličku, sezonsku i iregularnu komponentu. Iako sezonsku kolebljivost cijene kao tržišno obilježje (različito uvjetovanu) nije u potpunosti moguće izbjeći, njezino ublažavanje moguće moguće je putem odgođene ponude čiji je preduvjet (u našem slučaju) postojanje infrastrukturnih objekata (kao institucija) za kondicionirano čuvanje i tržišno konfekcioniranje voća.
U hrvatskom voćarstvu oni su nedovoljne i uglavnom izvan obiteljskih gospodarstava koja sve više počinju biti nositelji buduće, voćarske proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)