Pregled bibliografske jedinice broj: 655165
Uloga i važnost biotehnologije u proizvodnji fermentirane hrane
Uloga i važnost biotehnologije u proizvodnji fermentirane hrane // Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2013. str. 37-37 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 655165 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga i važnost biotehnologije u proizvodnji fermentirane hrane
(Role and importance of biotechnology in fermented food production)
Autori
Šušković, Jagoda ; Kos, Blaženka ; Frece, Jadranka ; Božanić, Rajka ; Hardi, Jovica ; Slačanac ; Vedran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci
/ Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2013, 37-37
ISBN
978-953-154-195-4
Skup
Proizvodnja hrane i šumarstvo-temelj razvoja istočne Hrvatske
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 14.06.2013. - 15.06.2013
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
biotehnologija ; fermentirana hrana ; mikrobni metaboliti ; probiotici ; starter kulture
(biotechnology ; fermented food ; microbial metabolites ; probiotics ; starter cultures)
Sažetak
Biotehnološki principi u proizvodnji hrane su se primjenjivali puno prije nego li je biotehnologija prepoznata kao revolucionarna znanstvena disciplina koja podrazumijeva primjenu bioloških sustava, uključujući mikroorganizme (probiotike, starter kulture i druge važne industrijske mikroorganizme) i njihove metabolite (organske kiseline, enzime, bakteriocine, aminokiseline, mikrobne polisaharide, vitamine B skupine, antioksidanse, niskokalorična sladila i druge nutraceutike) u industrijskim procesima. Na temelju najnovijih znanstvenih spoznaja iz fiziologije, molekularne biologije i molekularne genetike bakterija mliječne kiseline, otvara se neizmjerni potencijal biotehnologije i biotehnoloških procesa u dobivanju novih proizvoda, posebice fermentiranih mliječnih proizvoda. Pri tome, primijenjene bakterije mliječne kiseline, kao probiotici ili kao starter kulture, imaju presudnu ulogu u razvijanju okusa i arome, produljenju vijeka trajanja, povećanju kvalitete i sigurnosti proizvoda, te nutritivnoj vrijednosti i pozitivnim učincima fermentirane hrane na zdravlje potrošača.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Jadranka Frece
(autor)
Blaženka Kos
(autor)
Jovica Hardi
(autor)
Jagoda Šušković
(autor)
Vedran Slačanac
(autor)
Rajka Božanić
(autor)