Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 655165

Uloga i važnost biotehnologije u proizvodnji fermentirane hrane


Šušković, Jagoda; Kos, Blaženka; Frece, Jadranka; Božanić, Rajka; Hardi, Jovica; Slačanac; Vedran
Uloga i važnost biotehnologije u proizvodnji fermentirane hrane // Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2013. str. 37-37 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 655165 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga i važnost biotehnologije u proizvodnji fermentirane hrane
(Role and importance of biotechnology in fermented food production)

Autori
Šušković, Jagoda ; Kos, Blaženka ; Frece, Jadranka ; Božanić, Rajka ; Hardi, Jovica ; Slačanac ; Vedran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2013, 37-37

ISBN
978-953-154-195-4

Skup
Proizvodnja hrane i šumarstvo-temelj razvoja istočne Hrvatske

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 14.06.2013. - 15.06.2013

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
biotehnologija ; fermentirana hrana ; mikrobni metaboliti ; probiotici ; starter kulture
(biotechnology ; fermented food ; microbial metabolites ; probiotics ; starter cultures)

Sažetak
Biotehnološki principi u proizvodnji hrane su se primjenjivali puno prije nego li je biotehnologija prepoznata kao revolucionarna znanstvena disciplina koja podrazumijeva primjenu bioloških sustava, uključujući mikroorganizme (probiotike, starter kulture i druge važne industrijske mikroorganizme) i njihove metabolite (organske kiseline, enzime, bakteriocine, aminokiseline, mikrobne polisaharide, vitamine B skupine, antioksidanse, niskokalorična sladila i druge nutraceutike) u industrijskim procesima. Na temelju najnovijih znanstvenih spoznaja iz fiziologije, molekularne biologije i molekularne genetike bakterija mliječne kiseline, otvara se neizmjerni potencijal biotehnologije i biotehnoloških procesa u dobivanju novih proizvoda, posebice fermentiranih mliječnih proizvoda. Pri tome, primijenjene bakterije mliječne kiseline, kao probiotici ili kao starter kulture, imaju presudnu ulogu u razvijanju okusa i arome, produljenju vijeka trajanja, povećanju kvalitete i sigurnosti proizvoda, te nutritivnoj vrijednosti i pozitivnim učincima fermentirane hrane na zdravlje potrošača.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Šušković, Jagoda; Kos, Blaženka; Frece, Jadranka; Božanić, Rajka; Hardi, Jovica; Slačanac; Vedran
Uloga i važnost biotehnologije u proizvodnji fermentirane hrane // Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2013. str. 37-37 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Šušković, J., Kos, B., Frece, J., Božanić, R., Hardi, J., Slačanac & Vedran (2013) Uloga i važnost biotehnologije u proizvodnji fermentirane hrane. U: Matić, S., Tomić, F. & Anić, I. (ur.)Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci.
@article{article, author = {\v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Kos, Bla\v{z}enka and Frece, Jadranka and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Hardi, Jovica}, year = {2013}, pages = {37-37}, keywords = {biotehnologija, fermentirana hrana, mikrobni metaboliti, probiotici, starter kulture}, isbn = {978-953-154-195-4}, title = {Uloga i va\v{z}nost biotehnologije u proizvodnji fermentirane hrane}, keyword = {biotehnologija, fermentirana hrana, mikrobni metaboliti, probiotici, starter kulture}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Kos, Bla\v{z}enka and Frece, Jadranka and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Hardi, Jovica}, year = {2013}, pages = {37-37}, keywords = {biotechnology, fermented food, microbial metabolites, probiotics, starter cultures}, isbn = {978-953-154-195-4}, title = {Role and importance of biotechnology in fermented food production}, keyword = {biotechnology, fermented food, microbial metabolites, probiotics, starter cultures}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font