Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 652793

Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame


Kovačević, Dragan; Mastanjević, Krešimir; Frece, Jadranka; Pleadin, Jelka
Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 2; 106 (143)-110 (147) (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 652793 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame
(Physico-chemical, colour and textural properties of horse salami)

Autori
Kovačević, Dragan ; Mastanjević, Krešimir ; Frece, Jadranka ; Pleadin, Jelka

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 15 (2013), 2; 106 (143)-110 (147)

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
konjska salama ; tradicionalna tehnologija proizvodnja ; fizikalno-kemijska svojstva ; boja ; profil teksture
(Horse salami ; traditional manufacturing technology ; physico-chemical properties ; texture profile analysis (TPA) ; colour (L* ; a* ; b*))

Sažetak
U ovom radu određivana su fizikalno-kemijska svojstva te boja i profil teksture sedam različitih uzoraka konjske salame proizvedenih tradicionalnim postupkom u domaćinstvima Pakračkoga kraja. Analiza fizikalnih i kemijskih svojstava pokazala je razlike u pH vrijednosti te masenim udjelima vode, ukupnih bjelančevina i masti, soli i kolagena, dok su aw vrijednosti svih sedam uzoraka konjske salame bile ujednačene. Također, utvrđene su statistički značajne razlike (p < 0, 05) između instrumentalnih parametara boje (L*, a* i b*) i profila teksture pojedinih uzoraka konjske salame. Navedeni rezultati posljedica su razlika u recepturi pripreme konjske salame (masenom udjelu dodane svinjske leđne slanine) između pojedinih proizvođača, korištenja konjskog mesa različitog podrijetla i svojstava, korištenja ovitaka različitih podrijetla i promjera te različitog stupnja zrenja analiziranih uzoraka konjske salame.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Dragan; Mastanjević, Krešimir; Frece, Jadranka; Pleadin, Jelka
Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 2; 106 (143)-110 (147) (recenziran, članak, znanstveni)
Kovačević, D., Mastanjević, K., Frece, J. & Pleadin, J. (2013) Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2), 106 (143)-110 (147).
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir and Frece, Jadranka and Pleadin, Jelka}, year = {2013}, pages = {106 (143)-110 (147)}, keywords = {konjska salama, tradicionalna tehnologija proizvodnja, fizikalno-kemijska svojstva, boja, profil teksture}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {15}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame}, keyword = {konjska salama, tradicionalna tehnologija proizvodnja, fizikalno-kemijska svojstva, boja, profil teksture} }
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir and Frece, Jadranka and Pleadin, Jelka}, year = {2013}, pages = {106 (143)-110 (147)}, keywords = {Horse salami, traditional manufacturing technology, physico-chemical properties, texture profile analysis (TPA), colour (L\ast, a\ast, b\ast)}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {15}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Physico-chemical, colour and textural properties of horse salami}, keyword = {Horse salami, traditional manufacturing technology, physico-chemical properties, texture profile analysis (TPA), colour (L\ast, a\ast, b\ast)} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font