Pregled bibliografske jedinice broj: 652369
Metode detekcije genetski modificirane hrane
Metode detekcije genetski modificirane hrane, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 652369 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metode detekcije genetski modificirane hrane
(GMO Food Detection Methods)
Autori
Podravac, Dijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2013
Stranica
12
Mentor
Strelec, Ivica
Ključne riječi
genetski modificirana hrana ; detekcija
(GMO Food ; Detection)
Sažetak
Primjena metoda rekombinantne DNA dovela je do stvaranja genetski modificiranih organizama (GMO), kao i proizvodnje genetski modificirane hrane (GM hrana). GMO je organizam čija je DNA izmijenjena uvođenjem jednog ili više stranih gena i/ili modifikacijom postojećih gena, dok je GM hrana, hrana koja sadrži sastojke iz GMO-a, bilo da se radi o produktima GMO ili produktima životinja koje se hrane takvom vrstom hrane. Obzirom da postoji bojazan da bi konzumiranje genetski modificirane hrane dugoročno moglo dovesti do nepoželjnih posljedica, prije svega po ljudsko zdravlje, razvijene su brojne metode detekcije GMO. Upravo je cilj ovog završnog rada dati pregled trenutačno postojećih metoda koje se koriste u detekciji genetski modificiranih organizama i genetski modificirane hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek