Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 652369

Metode detekcije genetski modificirane hrane


Podravac, Dijana
Metode detekcije genetski modificirane hrane, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 652369 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Metode detekcije genetski modificirane hrane
(GMO Food Detection Methods)

Autori
Podravac, Dijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2013

Stranica
12

Mentor
Strelec, Ivica

Ključne riječi
genetski modificirana hrana ; detekcija
(GMO Food ; Detection)

Sažetak
Primjena metoda rekombinantne DNA dovela je do stvaranja genetski modificiranih organizama (GMO), kao i proizvodnje genetski modificirane hrane (GM hrana). GMO je organizam čija je DNA izmijenjena uvođenjem jednog ili više stranih gena i/ili modifikacijom postojećih gena, dok je GM hrana, hrana koja sadrži sastojke iz GMO-a, bilo da se radi o produktima GMO ili produktima životinja koje se hrane takvom vrstom hrane. Obzirom da postoji bojazan da bi konzumiranje genetski modificirane hrane dugoročno moglo dovesti do nepoželjnih posljedica, prije svega po ljudsko zdravlje, razvijene su brojne metode detekcije GMO. Upravo je cilj ovog završnog rada dati pregled trenutačno postojećih metoda koje se koriste u detekciji genetski modificiranih organizama i genetski modificirane hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Dijana Podravac (autor)

Avatar Url Ivica Strelec (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Podravac, Dijana
Metode detekcije genetski modificirane hrane, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Podravac, D. (2013) 'Metode detekcije genetski modificirane hrane', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Podravac, Dijana}, year = {2013}, pages = {12}, keywords = {genetski modificirana hrana, detekcija}, title = {Metode detekcije genetski modificirane hrane}, keyword = {genetski modificirana hrana, detekcija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Podravac, Dijana}, year = {2013}, pages = {12}, keywords = {GMO Food, Detection}, title = {GMO Food Detection Methods}, keyword = {GMO Food, Detection}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font