Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 652019

Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenata iz cvijeta i lista lavande


Ložnjak, Petra
Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenata iz cvijeta i lista lavande, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 652019 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenata iz cvijeta i lista lavande
(Isolation and characterization of volatile components from the flower and leaf of lavender)

Autori
Ložnjak, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2013

Stranica
38

Mentor
Lapić, Jasmina

Ključne riječi
lavanda; eterično ulje; izolacija; lako hlapljive komponente; oleorezin
(lavender; esential oil; isolation; volatile components; oleoresin)

Sažetak
Lavandula hybrida ili lavandin je vrsta lavande koja raste u Hrvatskoj i uzgaja se radi dobivanja eteričnog ulja. Uz svoje prirodno mediteransko područje rasta, vrlo dobro uspijeva i u kontinentalnim krajevima. U okviru ovoga završnog rada rađena je izolacija i karakterizacija lako hlapljivih komponenata i oleorezina iz cvijeta i lista lavandina s otoka Visa. Pri postupku izolacije korištene su metode destilacije vodenom parom, ekstrakcije, uparavanja rotacijskim otparivačem i preparativne tankoslojne kromatografije. Identifikacija izoliranih komponenata provedena je tankoslojnom kromatografijom (TLC) i FTIR – spektroskopijom i na taj način je potvrđena prisutnost dominantnih lako hlapljivih sastavnica u svim izoliranim komponentama. Usporedbom količina lako hlapljivih komponenata dobivenih iz cvijeta i lista lavande zaključeno je da je zastupljenost tih komponenata znatno veća u cvijetu, te da dio lako hlapljivih komponenata zaostaje i u oleorezinu koji uz lako hlapljive komponente sadrži i nehlapljive komponente čija su antioksidacijska svojstva poželjna za upotrebu oleorezina u prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-1191344-3122 - Metalocenski biokonjugati, heterocikli i makromolekule (Kovač, Veronika, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasmina Lapić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ložnjak, Petra
Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenata iz cvijeta i lista lavande, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ložnjak, P. (2013) 'Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenata iz cvijeta i lista lavande', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lo\v{z}njak, Petra}, year = {2013}, pages = {38}, keywords = {lavanda, eteri\v{c}no ulje, izolacija, lako hlapljive komponente, oleorezin}, title = {Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenata iz cvijeta i lista lavande}, keyword = {lavanda, eteri\v{c}no ulje, izolacija, lako hlapljive komponente, oleorezin}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lo\v{z}njak, Petra}, year = {2013}, pages = {38}, keywords = {lavender, esential oil, isolation, volatile components, oleoresin}, title = {Isolation and characterization of volatile components from the flower and leaf of lavender}, keyword = {lavender, esential oil, isolation, volatile components, oleoresin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font