Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 652005

Izolacija i spektrofotometrijska analiza klorofila a i b iz zelene salate i matovilca


Velagić, Dunja
Izolacija i spektrofotometrijska analiza klorofila a i b iz zelene salate i matovilca, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 652005 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija i spektrofotometrijska analiza klorofila a i b iz zelene salate i matovilca
(Isolation and spectrophotometric analysis of chlorophill a and b of lettuce and lambs lettuce)

Autori
Velagić, Dunja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2013

Stranica
32

Mentor
Lapić, Jasmina

Ključne riječi
pigmenti; izolacija; spektrofotometrija
(pigments; isolation; spectrophotometric)

Sažetak
Veliki broj znanstvenih istraživanja ukazuje da prehrana bogata voćem i povrćem ima važnu ulogu u prevenciji kroničnih bolesti. Zeleno povrće bogato je fotosintetskim pigmentima, klorofilom i karotenoidima. Klorofili su poznati kao dobri antioksidansi, a karotenoidi osiguravaju organizmu zaštitu kože i sluznice, te potiču rad imunološkog sustava i smanjuju upalna stanja. Uporaba pigmenata kao prirodnih boja u prehrambenoj industriji danas zauzima sve veće razmjere, budući da su umjetne boje pokazale negativne zdravstvene posljedice nakon konzumiranja. Stoga smo u okviru ovog rada izolirali kloroplasne pigmente iz zelene salate i matovilca, te odredili koncentraciju klorofila a, klorofila b i karotenoida kao i njihov međusobni odnos spektrofotometrijskom metodom koji ukazuje da su u zelenoj salati u većem udjelu prisutni karotenoidni pigmenti, a u matovilcu klorofilni pigment. Identifikacija izoliranih pigmenata provedena je tankoslojnom kromatografijom i FTIR – spektroskopijom i na taj način je potvrđena prisutnost klorofila, beta- karotena i ksantofila u zelenoj salati, dok u matovilcu izostaju ksantofilni pigmenti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-1191344-3122 - Metalocenski biokonjugati, heterocikli i makromolekule (Kovač, Veronika, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasmina Lapić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Velagić, Dunja
Izolacija i spektrofotometrijska analiza klorofila a i b iz zelene salate i matovilca, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Velagić, D. (2013) 'Izolacija i spektrofotometrijska analiza klorofila a i b iz zelene salate i matovilca', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Velagi\'{c}, Dunja}, year = {2013}, pages = {32}, keywords = {pigmenti, izolacija, spektrofotometrija}, title = {Izolacija i spektrofotometrijska analiza klorofila a i b iz zelene salate i matovilca}, keyword = {pigmenti, izolacija, spektrofotometrija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Velagi\'{c}, Dunja}, year = {2013}, pages = {32}, keywords = {pigments, isolation, spectrophotometric}, title = {Isolation and spectrophotometric analysis of chlorophill a and b of lettuce and lambs lettuce}, keyword = {pigments, isolation, spectrophotometric}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font