Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 651993

Izolacija teobromina iz kakao praha i čokolade


Pejić, Mateja
Izolacija teobromina iz kakao praha i čokolade, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 651993 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija teobromina iz kakao praha i čokolade
(Isolation of theobromine from cocao powder and chocolate)

Autori
Pejić, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.09

Godina
2013

Stranica
34

Mentor
Djaković, Senka

Ključne riječi
čokolada; kakao prah; teobromin; izolacija; FTIR spektroskopija
(chocolate; cocoa powder; theobromine; isolation; FTIR spectroscopy)

Sažetak
Theobroma cacao, botaničko ime za kakaovac, znači „hrana za bogove“ i malo je onih koji se s tim ne bi složili. Čokolada predstavlja vrijedan izvor energije, svojstvene je arome, slatkog okusa i jedinstvenog osjećaja topljenja u ustima. Također ima razne pozitivne učinke na naše zdravlje, snižava razinu kolesterola, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i mnoge druge. U ovom radu opisana je izolacija, pročišćavanje te identifikacija FTIR spektroskopijom teobromina iz tamne čokolade (70 % kakaa) i kakao praha. Nakon provedene analize dokazana je prisutnost teobromina u oba ispitana uzorka, a u nastavku rada određen je i sastav ostalih komponenata koje su zastupljene u kakao prahu i čokoladi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-1191344-3122 - Metalocenski biokonjugati, heterocikli i makromolekule (Kovač, Veronika, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Senka Djaković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pejić, Mateja
Izolacija teobromina iz kakao praha i čokolade, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Pejić, M. (2013) 'Izolacija teobromina iz kakao praha i čokolade', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Peji\'{c}, Mateja}, year = {2013}, pages = {34}, keywords = {\v{c}okolada, kakao prah, teobromin, izolacija, FTIR spektroskopija}, title = {Izolacija teobromina iz kakao praha i \v{c}okolade}, keyword = {\v{c}okolada, kakao prah, teobromin, izolacija, FTIR spektroskopija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Peji\'{c}, Mateja}, year = {2013}, pages = {34}, keywords = {chocolate, cocoa powder, theobromine, isolation, FTIR spectroscopy}, title = {Isolation of theobromine from cocao powder and chocolate}, keyword = {chocolate, cocoa powder, theobromine, isolation, FTIR spectroscopy}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font