Pregled bibliografske jedinice broj: 651993
Izolacija teobromina iz kakao praha i čokolade
Izolacija teobromina iz kakao praha i čokolade, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 651993 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija teobromina iz kakao praha i čokolade
(Isolation of theobromine from cocao powder and chocolate)
Autori
Pejić, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.09
Godina
2013
Stranica
34
Mentor
Djaković, Senka
Ključne riječi
čokolada; kakao prah; teobromin; izolacija; FTIR spektroskopija
(chocolate; cocoa powder; theobromine; isolation; FTIR spectroscopy)
Sažetak
Theobroma cacao, botaničko ime za kakaovac, znači „hrana za bogove“ i malo je onih koji se s tim ne bi složili. Čokolada predstavlja vrijedan izvor energije, svojstvene je arome, slatkog okusa i jedinstvenog osjećaja topljenja u ustima. Također ima razne pozitivne učinke na naše zdravlje, snižava razinu kolesterola, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i mnoge druge. U ovom radu opisana je izolacija, pročišćavanje te identifikacija FTIR spektroskopijom teobromina iz tamne čokolade (70 % kakaa) i kakao praha. Nakon provedene analize dokazana je prisutnost teobromina u oba ispitana uzorka, a u nastavku rada određen je i sastav ostalih komponenata koje su zastupljene u kakao prahu i čokoladi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-1191344-3122 - Metalocenski biokonjugati, heterocikli i makromolekule (Kovač, Veronika, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Senka Djaković
(mentor)