Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 651671

PRIMJENA OZONA I SUPERKRITIČNIH FLUIDA U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI


Tihana Barić
PRIMJENA OZONA I SUPERKRITIČNIH FLUIDA U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 651671 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PRIMJENA OZONA I SUPERKRITIČNIH FLUIDA U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI
(APPLICATION OF OZONE AND SUPERCRITICAL FLUIDS IN THE FOOD INDUSTRY)

Autori
Tihana Barić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.06

Godina
2013

Stranica
25

Mentor
Anet Režek Jambrak

Ključne riječi
superkritični fluidi; voda; ozon; ugljikov dioksid; ekstrakcija
(supercritical water; ozone; supercritical carbon dioxide; extraction)

Sažetak
Cilj rada je upoznavanje sa superkritičnom tehnologijom kao ekološki i ekonomski najbolje rješenje za ekstrakciju spojeva u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Zamjenjuje do sada korištena organska otapala koja su toksična i zahtijevaju visoke troškove uklanjanja nakon ekstrakcije. Superkritični fluidi su netoksični i ne ostavljaju rezidue u ekstraktu. Skraćuje se vrijeme ekstrakcije te dobivaju kemijski čisti spojevi. Najčešće primjenjivani superkritični fluid je CO2 zato što je aparatura cijenom pristupačna i djeluje već pri nižim tlakovima. Koristi se za ekstrakciju esencijalnih ulja, pigmenata, aroma. Sve je šira primjena ozona kao antibakterijskog sredstva za voće i povrće te kao aditiva u voćnim sokovima, zato što ne šteti ljudskom zdravlju. Osim pojedinačnih karakteristika svakog fluida, u radu se uspoređuju i dva osnovna tipa ekstrakcija superkritičnim fluidima, ekstrakcija iz krutina i tekućina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anet Režek Jambrak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tihana Barić
PRIMJENA OZONA I SUPERKRITIČNIH FLUIDA U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tihana Barić (2013) 'PRIMJENA OZONA I SUPERKRITIČNIH FLUIDA U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2013}, pages = {25}, keywords = {superkriti\v{c}ni fluidi, voda, ozon, ugljikov dioksid, ekstrakcija}, title = {PRIMJENA OZONA I SUPERKRITI\v{C}NIH FLUIDA U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI}, keyword = {superkriti\v{c}ni fluidi, voda, ozon, ugljikov dioksid, ekstrakcija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2013}, pages = {25}, keywords = {supercritical water, ozone, supercritical carbon dioxide, extraction}, title = {APPLICATION OF OZONE AND SUPERCRITICAL FLUIDS IN THE FOOD INDUSTRY}, keyword = {supercritical water, ozone, supercritical carbon dioxide, extraction}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font