Pregled bibliografske jedinice broj: 651671
PRIMJENA OZONA I SUPERKRITIČNIH FLUIDA U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI
PRIMJENA OZONA I SUPERKRITIČNIH FLUIDA U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 651671 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PRIMJENA OZONA I SUPERKRITIČNIH FLUIDA U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI
(APPLICATION OF OZONE AND SUPERCRITICAL FLUIDS IN THE FOOD INDUSTRY)
Autori
Tihana Barić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.06
Godina
2013
Stranica
25
Mentor
Anet Režek Jambrak
Ključne riječi
superkritični fluidi; voda; ozon; ugljikov dioksid; ekstrakcija
(supercritical water; ozone; supercritical carbon dioxide; extraction)
Sažetak
Cilj rada je upoznavanje sa superkritičnom tehnologijom kao ekološki i ekonomski najbolje rješenje za ekstrakciju spojeva u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Zamjenjuje do sada korištena organska otapala koja su toksična i zahtijevaju visoke troškove uklanjanja nakon ekstrakcije. Superkritični fluidi su netoksični i ne ostavljaju rezidue u ekstraktu. Skraćuje se vrijeme ekstrakcije te dobivaju kemijski čisti spojevi. Najčešće primjenjivani superkritični fluid je CO2 zato što je aparatura cijenom pristupačna i djeluje već pri nižim tlakovima. Koristi se za ekstrakciju esencijalnih ulja, pigmenata, aroma. Sve je šira primjena ozona kao antibakterijskog sredstva za voće i povrće te kao aditiva u voćnim sokovima, zato što ne šteti ljudskom zdravlju. Osim pojedinačnih karakteristika svakog fluida, u radu se uspoređuju i dva osnovna tipa ekstrakcija superkritičnim fluidima, ekstrakcija iz krutina i tekućina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Anet Režek Jambrak
(mentor)