Pregled bibliografske jedinice broj: 649559
Fusarium mycotoxins
Fusarium mycotoxins // Danas znanost - sutra industrija : zbornik radova / Jukić, Ante (ur.).
Zagreb : Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 200-212 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 649559 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fusarium mycotoxins
Autori
Habschied, Kristina ; Šarkanj, Bojan ; Zec Zrinušić, Sanja ; Krstanović, VInko ; Suman, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Danas znanost - sutra industrija : zbornik radova
/ Jukić, Ante - Zagreb : Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 200-212
ISBN
978-953-7005-32-0
Skup
14. Ružičkini dani
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 13.09.2012. - 15.09.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Fusarium; mycotoxins; occurence; toxicity
Sažetak
Fusarium mycotoxins are naturally occurring, toxic compounds, produced by fungi infecting agricultural crops, mostly cereals and oilseeds. Infection can occur during growth and storage of crops, but also later on in processed foods and feeds. When ingested, these mycotoxins can cause toxic syndromes (mycotoxicoses) in animals and humans. Fusarium mycotoxins found in food are synthesized primarily in the field although some toxin synthesis may occur during storage. Most frequently isolated Fusarium species are F. graminearum, F. culmorum, F. proliferatum and F. equiseti but there are many more. Major Fusarium mycotoxins occurring worldwide in cereal grains and food made of cereals, animal feeds and forages are fumonisins, zearalenone, trichothecenes (deoxynivalenol, T-2, HT-2, diacetoxyscirpenol, fusarenon X), beauvericin & enniatins, moniliformin, fusaroproliferin, apicidin, fusarin C, and equisetin.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
113-1780691-0538 - Unapređenje zdravstvene sigurnosti u proizvodnji i preradbi žitarica (Krstanović, Vinko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vinko Krstanović
(autor)
Kristina Suman
(autor)
Bojan Šarkanj
(autor)
Kristina Mastanjević
(autor)