Pregled bibliografske jedinice broj: 649424
Antimikrobna rezistencija stafilokoka iz tradicionalnih fermentiranih kobasica i sireva od pasteriziranog mlijeka
Antimikrobna rezistencija stafilokoka iz tradicionalnih fermentiranih kobasica i sireva od pasteriziranog mlijeka // Zbornik sažetaka X simpozijum "Suvremene tehnologije i privredni razvoj" / Lazić, Miodrag (ur.).
Leskovac, 2013. str. 39-40 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 649424 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antimikrobna rezistencija stafilokoka iz tradicionalnih fermentiranih kobasica i sireva od pasteriziranog mlijeka
(Antimicrobial resistance of staphylococci from traditional fermented sausages and pasteurized milk cheeses)
Autori
Zdolec, Nevijo ; Dobranić, Vesna ; Filipović, Ivana ; Jankuloski, Dean ; Sekulovski, Pavle
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka X simpozijum "Suvremene tehnologije i privredni razvoj"
/ Lazić, Miodrag - Leskovac, 2013, 39-40
ISBN
978-86-82367-98-7
Skup
X simpozij s međunarodnim sudjelovanjem "Suvremene tehnologije i privredni razvoj"
Mjesto i datum
Leskovac, Srbija, 22.10.2013. - 23.10.2013
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
stafilokoki; rezistencija; hrana
(staphylococci; resistance; food)
Sažetak
Otpornost bakterija iz hrane na antibiotike i kemoterapeutike vrlo je važan problem (veterinarskog) javnog zdravstva. Ta otpornost u patogenih bakterija može znatno otežati terapiju bolesti u humanoj i veterinarskoj medicini, no i nepatogene bakterije su potencijalna opasnost zbog prijenosa otpornosti kroz prehrambeni lanac. Cilj je ovog rada bio istražiti učestalost pojave antimikrobne rezistencije koagulaza-negativnih stafilokoka izoliranih iz tradicionalnih fermentiranih kobasica (n=64) i sireva od pasteriziranog mlijeka (n=58) primjenom agar difuzijskog testa, E-testa, VITEK 2 Compact sustava (AST P 580) i lančane reakcije polimerazom. Kombiniranjem ovih metoda određivana je otpornost na ukupno 28 antimikrobnih tvari. Među izolatima iz fermentiranih kobasica prevladavala je fenotipska rezistencija na eritromicin i tetraciklin, a izolatima iz sireva od pasteriziranog mlijeka na penicilin i eritromicin. Rezultati detekcije fenotipske rezistencije na te antimikrobne tvari dobro su kolerirali s obzirom na primijenjenu metodu. PCR-om je potvrđena prisutnost tetM i tetK gena u 61, 5 % testiranih fenotipski rezistentnih stafilokoka iz fermentiranih kobasica. Prisutnost gena koji kodiraju otpornost na eritromicin potvrđena je kod izolata stafilokoka iz sireva. Dobiveni rezultati ukazuju na značajan udio rezistentnih koagulaza-negativnih stafilokoka u tradicionalnoj i procesiranoj hrani što može predstavljati potencijalni rizik za potrošače.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb