Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 649424

Antimikrobna rezistencija stafilokoka iz tradicionalnih fermentiranih kobasica i sireva od pasteriziranog mlijeka


Zdolec, Nevijo; Dobranić, Vesna; Filipović, Ivana; Jankuloski, Dean; Sekulovski, Pavle
Antimikrobna rezistencija stafilokoka iz tradicionalnih fermentiranih kobasica i sireva od pasteriziranog mlijeka // Zbornik sažetaka X simpozijum "Suvremene tehnologije i privredni razvoj" / Lazić, Miodrag (ur.).
Leskovac, 2013. str. 39-40 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 649424 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antimikrobna rezistencija stafilokoka iz tradicionalnih fermentiranih kobasica i sireva od pasteriziranog mlijeka
(Antimicrobial resistance of staphylococci from traditional fermented sausages and pasteurized milk cheeses)

Autori
Zdolec, Nevijo ; Dobranić, Vesna ; Filipović, Ivana ; Jankuloski, Dean ; Sekulovski, Pavle

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka X simpozijum "Suvremene tehnologije i privredni razvoj" / Lazić, Miodrag - Leskovac, 2013, 39-40

ISBN
978-86-82367-98-7

Skup
X simpozij s međunarodnim sudjelovanjem "Suvremene tehnologije i privredni razvoj"

Mjesto i datum
Leskovac, Srbija, 22.10.2013. - 23.10.2013

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
stafilokoki; rezistencija; hrana
(staphylococci; resistance; food)

Sažetak
Otpornost bakterija iz hrane na antibiotike i kemoterapeutike vrlo je važan problem (veterinarskog) javnog zdravstva. Ta otpornost u patogenih bakterija može znatno otežati terapiju bolesti u humanoj i veterinarskoj medicini, no i nepatogene bakterije su potencijalna opasnost zbog prijenosa otpornosti kroz prehrambeni lanac. Cilj je ovog rada bio istražiti učestalost pojave antimikrobne rezistencije koagulaza-negativnih stafilokoka izoliranih iz tradicionalnih fermentiranih kobasica (n=64) i sireva od pasteriziranog mlijeka (n=58) primjenom agar difuzijskog testa, E-testa, VITEK 2 Compact sustava (AST P 580) i lančane reakcije polimerazom. Kombiniranjem ovih metoda određivana je otpornost na ukupno 28 antimikrobnih tvari. Među izolatima iz fermentiranih kobasica prevladavala je fenotipska rezistencija na eritromicin i tetraciklin, a izolatima iz sireva od pasteriziranog mlijeka na penicilin i eritromicin. Rezultati detekcije fenotipske rezistencije na te antimikrobne tvari dobro su kolerirali s obzirom na primijenjenu metodu. PCR-om je potvrđena prisutnost tetM i tetK gena u 61, 5 % testiranih fenotipski rezistentnih stafilokoka iz fermentiranih kobasica. Prisutnost gena koji kodiraju otpornost na eritromicin potvrđena je kod izolata stafilokoka iz sireva. Dobiveni rezultati ukazuju na značajan udio rezistentnih koagulaza-negativnih stafilokoka u tradicionalnoj i procesiranoj hrani što može predstavljati potencijalni rizik za potrošače.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Dobranić (autor)

Avatar Url Nevijo Zdolec (autor)

Avatar Url Ivana Filipović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zdolec, Nevijo; Dobranić, Vesna; Filipović, Ivana; Jankuloski, Dean; Sekulovski, Pavle
Antimikrobna rezistencija stafilokoka iz tradicionalnih fermentiranih kobasica i sireva od pasteriziranog mlijeka // Zbornik sažetaka X simpozijum "Suvremene tehnologije i privredni razvoj" / Lazić, Miodrag (ur.).
Leskovac, 2013. str. 39-40 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Zdolec, N., Dobranić, V., Filipović, I., Jankuloski, D. & Sekulovski, P. (2013) Antimikrobna rezistencija stafilokoka iz tradicionalnih fermentiranih kobasica i sireva od pasteriziranog mlijeka. U: Lazić, M. (ur.)Zbornik sažetaka X simpozijum "Suvremene tehnologije i privredni razvoj".
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Dobrani\'{c}, Vesna and Filipovi\'{c}, Ivana and Jankuloski, Dean and Sekulovski, Pavle}, editor = {Lazi\'{c}, M.}, year = {2013}, pages = {39-40}, keywords = {stafilokoki, rezistencija, hrana}, isbn = {978-86-82367-98-7}, title = {Antimikrobna rezistencija stafilokoka iz tradicionalnih fermentiranih kobasica i sireva od pasteriziranog mlijeka}, keyword = {stafilokoki, rezistencija, hrana}, publisherplace = {Leskovac, Srbija} }
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Dobrani\'{c}, Vesna and Filipovi\'{c}, Ivana and Jankuloski, Dean and Sekulovski, Pavle}, editor = {Lazi\'{c}, M.}, year = {2013}, pages = {39-40}, keywords = {staphylococci, resistance, food}, isbn = {978-86-82367-98-7}, title = {Antimicrobial resistance of staphylococci from traditional fermented sausages and pasteurized milk cheeses}, keyword = {staphylococci, resistance, food}, publisherplace = {Leskovac, Srbija} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font