Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 647502

Tehnologija uzgoja graha metraša


Mihajlov, Ana
Tehnologija uzgoja graha metraša, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 647502 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija uzgoja graha metraša
(Yard long bean growing technology)

Autori
Mihajlov, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2013

Stranica
26

Mentor
Toth, Nina

Neposredni voditelj
Fabek, Sanja

Ključne riječi
Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis; hranidbena vrijednost; mahune; berba
(Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis; nutritional value; pods; harvest)

Sažetak
Grah metraš (Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis) je termofilna jednogodišnja samooplodna mahunarka, porijeklom iz južne Azije. Uzgaja se zbog mladih mahuna (dužine i do 90 cm) u fazi tehnološke zrelosti, a bogate su bjelančevinama, vitaminima A, C, B1 i B2, željezom, fosforom, kalijem, kalcijem i natrijem. Zbog hranidbene vrijednosti i kratkog razdoblja vegetacije, ova je povrtna vrsta neopravdano zapostavljena u Hrvatskoj. Optimalne srednje dnevne temperature za rast i razvoj su od 20 do 30 °C. Zbog velikih potreba za svjetlosti te kao termofilna vrsta, grah metraš se u kontinentalnom dijelu Hrvatske uzgaja u ljetnom razdoblju na otvorenom ili u negrijanom zaštićenom prostoru čime se produžuje razdoblje berbe u listopadu. Raniji rokovi uzgoja mogući su u obalnom dijelu Hrvatske. Sjetva se obavlja krajem travnja ili početkom svibnja, a sadnja 10-15 dana kasnije na razmak (60-90×30-50 cm). Budući da je grah metraš biljka penjačica, biljkama je potrebno osigurati potporu, do visine oko 2 m. U optimalnim uvjetima cvatnja započinje 40 dana nakon sadnje, dok berba može početi nakon 53 dana i trajati 70 do 80 dana u zaštićenom prostoru ili 56 do 70 dana na otvorenom. Početak berbe određuje se prema promjeru i dužini mahune, a optimalno vrijeme za berbu je 15 dana nakon cvatnje jer se time izbjegava razvoj niti u mahunama. Grah metraš zahtijeva čestu berbu, svaka dva do tri dana, čime se postiže veća ujednačenost mahuna po dužini i veći prinos koji može biti u rasponu od 2 do 7 kg/m2.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanja Fabek Uher (mentor)

Avatar Url Nina Toth (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mihajlov, Ana
Tehnologija uzgoja graha metraša, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Mihajlov, A. (2013) 'Tehnologija uzgoja graha metraša', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihajlov, Ana}, year = {2013}, pages = {26}, keywords = {Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis, hranidbena vrijednost, mahune, berba}, title = {Tehnologija uzgoja graha metra\v{s}a}, keyword = {Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis, hranidbena vrijednost, mahune, berba}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihajlov, Ana}, year = {2013}, pages = {26}, keywords = {Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis, nutritional value, pods, harvest}, title = {Yard long bean growing technology}, keyword = {Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis, nutritional value, pods, harvest}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font