Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 647498

Hranidbena i zdravstvena vrijednost šparoge


Lovrić, Lucija
Hranidbena i zdravstvena vrijednost šparoge, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 647498 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranidbena i zdravstvena vrijednost šparoge
(Nutritional and health value of asparagus)

Autori
Lovrić, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.09

Godina
2013

Stranica
23

Mentor
Toth, Nina

Neposredni voditelj
Fabek, Sanja

Ključne riječi
Asparagus officinalis L.; izboji; minerali; vitamini; fitokemikalije
(Asparagus officinalis L.; spears; minerals; vitamins; phytochemicals)

Sažetak
Mladi izboji šparoge sezonsko su dijetalno povrće izraženog antioksidativnog i antikancerogenog djelovanja koje se u priobalnom području bere u travnju i svibnju, a u kontinentalnom tijekom svibnja i lipnja. U Europi se više cijeni bijela šparoga, iako zelena ima veću hranidbenu i zdravstvenu vrijednost. Zelena šparoga je bogat izvor spojeva antioksidativnih svojstava kao što su rutin, askorbinska kiselina, tokoferol, glutation i flavonoidi. Samonikla šparoga (Asparagus acutifolius) raširena je u području Mediterana, a izdvaja se većim vrijednostima proteina, lipida, fenola i askorbinske kiseline od kultivirane šparoge. Sadržaj proteina u izbojima kultivirane šparoge može varirati od 2, 2 do 3, 2 %, a od aminokiselina u najvećoj je mjeri zastupljen asparagin, dok je udio ugljikohidrata oko 4 %. U izbojima šparoge najzastupljeniji mineral je kalij (271 do 302 mg/100 g svježe tvari), a zelena šparoga ima i relativno veliku količinu fosfora u usporedbi s ostalim povrćem. Mineralni sastav ovisi i o dijelu izboja te je najveća koncentracija mineralau vrhu izboja. Šparoga kao dijetalno proljetno povrće pomaže u čišćenju organizma od toksina nakupljenih tijekom zimskih mjeseci, zahtjevna je vrsta s velikim utroškom ljudskog rada i malim prinosom pa je i cijena značajno veća u odnosu na jednogodišnje povrtne vrste koje su uglavnom prisutne na tržištu. Na tržištu je sve veća potražnja za šparogom zbog njezine hranidbene vrijednosti i povoljnog učinka na ljudsko zdravlje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanja Fabek Uher (mentor)

Avatar Url Nina Toth (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lovrić, Lucija
Hranidbena i zdravstvena vrijednost šparoge, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Lovrić, L. (2013) 'Hranidbena i zdravstvena vrijednost šparoge', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lovri\'{c}, Lucija}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {Asparagus officinalis L., izboji, minerali, vitamini, fitokemikalije}, title = {Hranidbena i zdravstvena vrijednost \v{s}paroge}, keyword = {Asparagus officinalis L., izboji, minerali, vitamini, fitokemikalije}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lovri\'{c}, Lucija}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {Asparagus officinalis L., spears, minerals, vitamins, phytochemicals}, title = {Nutritional and health value of asparagus}, keyword = {Asparagus officinalis L., spears, minerals, vitamins, phytochemicals}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font