Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 647481

Mineralni i vitaminski sastav mrkve


Glogovšek, Tajana
Mineralni i vitaminski sastav mrkve, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 647481 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mineralni i vitaminski sastav mrkve
(Mineral and vitamin content of carrot)

Autori
Glogovšek, Tajana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.09

Godina
2013

Stranica
24

Mentor
Benko, Božidar

Neposredni voditelj
Fabek, Sanja

Ključne riječi
Daucus carota L.; β-karoten; kalij; magnezij; preporučena dnevna količina
(Daucus carota L.; β-carotene; potassium; magnesium; Recommended Daily Allowance)

Sažetak
Među povrtnim vrstama mrkva se ističe visokim sadržajem karotenoida. Iako na domaćem tržištu prevladava mrkva narančaste i žute boje, sve je češća mrkva ljubičaste, crvene i bijele boje korijena. Obzirom na prisutnost različitih biljnih pigmenata i uvjete uzgoja, nutritivna vrijednost mrkve može značajno varirati. Mrkva ljubičaste boje korijena sadrži više antioksidacijskih vitamina, karotenoida i fenola od ostalih obojenih varijeteta (narančasta, žuta i bijela). Sadržaj β-karotena u korijenu narančaste mrkve varira od 3 do 12 mg/100 g svježe tvari što je više od dnevno preporučene količine (800 do 1000 µg). Termički obrađena mrkva sadrži i do 60 % više β-karotena u odnosu na svježu kod koje je iskoristivost 1 do 2 %. Od ostalih vitamina najviše sadrži vitamin C u količini 5-9 mg, vitamina E 1, 5-3 mg i vitamina K 0, 08 mg. Od minerala u zadebljalom korijenu narančaste mrkve ističe se kalij, a konzumacijom 100 g svježe, smrznute ili kuhane mrkve podmiruje se od 7 do 9 % dnevnih potreba za kalijem i magnezijem. Sadržaj kalcija u narančastoj mrkvi može varirati od 25 do 59 mg/100 g svježe tvari.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Božidar Benko (mentor)

Avatar Url Sanja Fabek Uher (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Glogovšek, Tajana
Mineralni i vitaminski sastav mrkve, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Glogovšek, T. (2013) 'Mineralni i vitaminski sastav mrkve', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Glogov\v{s}ek, Tajana}, year = {2013}, pages = {24}, keywords = {Daucus carota L., β-karoten, kalij, magnezij, preporu\v{c}ena dnevna koli\v{c}ina}, title = {Mineralni i vitaminski sastav mrkve}, keyword = {Daucus carota L., β-karoten, kalij, magnezij, preporu\v{c}ena dnevna koli\v{c}ina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Glogov\v{s}ek, Tajana}, year = {2013}, pages = {24}, keywords = {Daucus carota L., β-carotene, potassium, magnesium, Recommended Daily Allowance}, title = {Mineral and vitamin content of carrot}, keyword = {Daucus carota L., β-carotene, potassium, magnesium, Recommended Daily Allowance}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font