Pregled bibliografske jedinice broj: 647481
Mineralni i vitaminski sastav mrkve
Mineralni i vitaminski sastav mrkve, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 647481 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mineralni i vitaminski sastav mrkve
(Mineral and vitamin content of carrot)
Autori
Glogovšek, Tajana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2013
Stranica
24
Mentor
Benko, Božidar
Neposredni voditelj
Fabek, Sanja
Ključne riječi
Daucus carota L.; β-karoten; kalij; magnezij; preporučena dnevna količina
(Daucus carota L.; β-carotene; potassium; magnesium; Recommended Daily Allowance)
Sažetak
Među povrtnim vrstama mrkva se ističe visokim sadržajem karotenoida. Iako na domaćem tržištu prevladava mrkva narančaste i žute boje, sve je češća mrkva ljubičaste, crvene i bijele boje korijena. Obzirom na prisutnost različitih biljnih pigmenata i uvjete uzgoja, nutritivna vrijednost mrkve može značajno varirati. Mrkva ljubičaste boje korijena sadrži više antioksidacijskih vitamina, karotenoida i fenola od ostalih obojenih varijeteta (narančasta, žuta i bijela). Sadržaj β-karotena u korijenu narančaste mrkve varira od 3 do 12 mg/100 g svježe tvari što je više od dnevno preporučene količine (800 do 1000 µg). Termički obrađena mrkva sadrži i do 60 % više β-karotena u odnosu na svježu kod koje je iskoristivost 1 do 2 %. Od ostalih vitamina najviše sadrži vitamin C u količini 5-9 mg, vitamina E 1, 5-3 mg i vitamina K 0, 08 mg. Od minerala u zadebljalom korijenu narančaste mrkve ističe se kalij, a konzumacijom 100 g svježe, smrznute ili kuhane mrkve podmiruje se od 7 do 9 % dnevnih potreba za kalijem i magnezijem. Sadržaj kalcija u narančastoj mrkvi može varirati od 25 do 59 mg/100 g svježe tvari.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb