Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 647474

Proizvodnja blitve veće hranidbene i zdravstvene vrijednosti


Puhar, Katarina
Proizvodnja blitve veće hranidbene i zdravstvene vrijednosti, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 647474 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja blitve veće hranidbene i zdravstvene vrijednosti
(Production of Swiss chard with enhanced nutritional and health value)

Autori
Puhar, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.09

Godina
2013

Stranica
27

Mentor
Toth, Nina

Neposredni voditelj
Fabek, Sanja

Ključne riječi
Beta vulgaris L. spp. vulgaris; listovi; vitamini; minerali; nitrati
(Beta vulgaris L. spp. vulgaris; leaves; vitamins; minerals; nitrate)

Sažetak
Blitva je lisnato povrće bogato vitaminima A, C i K te pojedinim mineralima i sve je češća zamjena špinatu u pripremi jela i prerađivačkoj industriji. Mlada blitva se čupa pri prorjeđivanju i u vezicama dolazi na tržište, a kod razvijenih biljaka obiru se vanjski potpuno razvijeni zdravi i neoštećeni listovi što omogućuje kontinuirani razvoj rozete. Kontinuirana berba blitve u proljetnom roku uzgoja može trajati 2 do 3 mjeseca, a u jesensko-zimskom roku u mediteranskom području i do 6 mjeseci. Nutritivna vrijednost blitve ovisi o sortimentu, roku uzgoja, agrotehničkim mjerama tijekom proizvodnje, ali i načinu skladištenja te pripremi za jelo. Blitva je sklona nakupljanju nitrata i oksalata, a njihova koncentracija ovisi o intenzitetu svjetlosti, vrsti tla, temperaturi, vlažnosti, sorti, roku sjetve, gustoći sklopa, gnojidbi, zrelosti, vremenu berbe i skladištenja. Mineralni i vitaminski sastav blitve varira obzirom na plojku i peteljku lista. Prema istraživanjima, količina natrija, kalcija i magnezija veća je u listovima nego u peteljkama blitve. U kasnijim rokovima sjetve veća je suha tvar te količina kalcija, kalija i vitamina C u listovima blitve. Blanširanje utječe na boju, teksturu i vizualnu kvalitetu lišća blitve u kojima se smanjuje količina askorbinske kiseline i klorofila. Zahvaljujući raznolikim klimatskim prilikama i poštujući načela dobre poljoprivredne prakse, u Hrvatskoj bi se blitva veće nutritivne vrijednosti mogla uzgajati tijekom cijele godine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanja Fabek Uher (mentor)

Avatar Url Nina Toth (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Puhar, Katarina
Proizvodnja blitve veće hranidbene i zdravstvene vrijednosti, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Puhar, K. (2013) 'Proizvodnja blitve veće hranidbene i zdravstvene vrijednosti', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Puhar, Katarina}, year = {2013}, pages = {27}, keywords = {Beta vulgaris L. spp. vulgaris, listovi, vitamini, minerali, nitrati}, title = {Proizvodnja blitve ve\'{c}e hranidbene i zdravstvene vrijednosti}, keyword = {Beta vulgaris L. spp. vulgaris, listovi, vitamini, minerali, nitrati}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Puhar, Katarina}, year = {2013}, pages = {27}, keywords = {Beta vulgaris L. spp. vulgaris, leaves, vitamins, minerals, nitrate}, title = {Production of Swiss chard with enhanced nutritional and health value}, keyword = {Beta vulgaris L. spp. vulgaris, leaves, vitamins, minerals, nitrate}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font