Pregled bibliografske jedinice broj: 647474
Proizvodnja blitve veće hranidbene i zdravstvene vrijednosti
Proizvodnja blitve veće hranidbene i zdravstvene vrijednosti, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 647474 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja blitve veće hranidbene i zdravstvene vrijednosti
(Production of Swiss chard with enhanced nutritional and health value)
Autori
Puhar, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2013
Stranica
27
Mentor
Toth, Nina
Neposredni voditelj
Fabek, Sanja
Ključne riječi
Beta vulgaris L. spp. vulgaris; listovi; vitamini; minerali; nitrati
(Beta vulgaris L. spp. vulgaris; leaves; vitamins; minerals; nitrate)
Sažetak
Blitva je lisnato povrće bogato vitaminima A, C i K te pojedinim mineralima i sve je češća zamjena špinatu u pripremi jela i prerađivačkoj industriji. Mlada blitva se čupa pri prorjeđivanju i u vezicama dolazi na tržište, a kod razvijenih biljaka obiru se vanjski potpuno razvijeni zdravi i neoštećeni listovi što omogućuje kontinuirani razvoj rozete. Kontinuirana berba blitve u proljetnom roku uzgoja može trajati 2 do 3 mjeseca, a u jesensko-zimskom roku u mediteranskom području i do 6 mjeseci. Nutritivna vrijednost blitve ovisi o sortimentu, roku uzgoja, agrotehničkim mjerama tijekom proizvodnje, ali i načinu skladištenja te pripremi za jelo. Blitva je sklona nakupljanju nitrata i oksalata, a njihova koncentracija ovisi o intenzitetu svjetlosti, vrsti tla, temperaturi, vlažnosti, sorti, roku sjetve, gustoći sklopa, gnojidbi, zrelosti, vremenu berbe i skladištenja. Mineralni i vitaminski sastav blitve varira obzirom na plojku i peteljku lista. Prema istraživanjima, količina natrija, kalcija i magnezija veća je u listovima nego u peteljkama blitve. U kasnijim rokovima sjetve veća je suha tvar te količina kalcija, kalija i vitamina C u listovima blitve. Blanširanje utječe na boju, teksturu i vizualnu kvalitetu lišća blitve u kojima se smanjuje količina askorbinske kiseline i klorofila. Zahvaljujući raznolikim klimatskim prilikama i poštujući načela dobre poljoprivredne prakse, u Hrvatskoj bi se blitva veće nutritivne vrijednosti mogla uzgajati tijekom cijele godine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb