Pregled bibliografske jedinice broj: 647216
Utjecaj sorte i tretmana na kvalitetu minimalno procesirane jabuke tijekom skladištenja
Utjecaj sorte i tretmana na kvalitetu minimalno procesirane jabuke tijekom skladištenja, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 647216 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sorte i tretmana na kvalitetu minimalno procesirane jabuke tijekom skladištenja
(Cultivar and treatment effects on quality of minimally processed apples)
Autori
Herceg, Korina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2013
Stranica
104
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
jabuka; minimalno procesiranje; posmeđivanje; skladištenje; fenolni spojevi
(apple; minimally processing; enzymatic browning; storage; phenolic compounds)
Sažetak
Svrha ovog istraživanja bila je ispitati prikladnost različitih sorata jabuka i tretmana za proizvodnju minimalno procesirane jabuke (MPJ). Odabir je proveden na temelju razlike u fizikalno-kemijskim i senzorskim svojstvima. U prvoj fazi istraživanja provedena je selekcija između 7 sorti i 14 tretmana. Najprikladnijim sortama pokazale su se Zlatni Delišes i Cripps Pink, a tretmanima uranjanje u otopinu 1 %-tnog kalcijeva askorbata i 1 %-tne askorbinske kiseline u kombinaciji s 0, 2 %-tnom limunskom kiselinom, samostalno i uz primjenu ultrazvuka. Na temelju dobivenih rezultata, u drugoj fazi je provedena proizvodnja MPJ u industrijskim uvjetima te su praćene promjene tijekom skladištenja. Nakon analize najvažnijih parametara kvalitete MPJ, utvrđeno je kako sorta ima značajan utjecaj samo na teksturu, senzorsku prihvatljivost i udio fenolnih spojeva. Tip tretmana utječe na boju, kao i na stabilnost pojedinih fenolnih spojeva kod obje sorte, dok je utjecaj na teksturu i senzorska svojstva utvrđen samo za sortu Zlatni Delišes.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)