Pregled bibliografske jedinice broj: 647002
Inspekcija mesa u Europskoj uniji-stanje i perspektive
Inspekcija mesa u Europskoj uniji-stanje i perspektive // Veterinarski dani 2013. : zbornik radova / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2013. str. 61-66 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 647002 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inspekcija mesa u Europskoj uniji-stanje i perspektive
(Meat inspection in European Union-current state and perspectives)
Autori
Zdolec, Nevijo ; Filipović, Ivana ; Dobranić, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Veterinarski dani 2013. : zbornik radova
/ Harapin, Ivica - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2013, 61-66
Skup
Veterinarski dani 2013.
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 09.10.2013. - 12.10.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
inspekcija mesa; Europska unija; sigurnost hrane
(meat inspection; EU; food safety)
Sažetak
Inspekcija mesa kao veterinarska javno-zdravstvena disciplina ima značajnu ulogu u zaštiti zdravlja ljudi, životinja i okoliša. Tradicionalne mesom prenosive zoonoze danas su gotovo iskorijenjene zahvaljujući upravo sustavnom radu veterinarske inspekcije, odnosno veterinarske struke u cjelini. Danas su u higijeni mesa aktualne druge opasnosti i rizici pri čemu veterinarska struka dobiva još više na važnosti unatoč proklamiranju „samokontrole“ ili zazivanja tzv. pregledača mesa. Naime, doktori veterinarske medicine najkompetentniji su u prepoznavanju, analiziranju i povezivanju svih čimbenika koji mogu ugroziti zdravstvenu ispravnost mesa kroz cijeli poljoprivredno-prehrambeni lanac. U tom smislu cjelovit pristup u proizvodnji mesa i inspekciji mesa mora uključiti sva veterinarska znanja iz područja primarne proizvodnje i higijene mesa, te pri tome treba koristiti sve podatke iz cijelog proizvodnog sustava u cilju spoznavanja rizičnosti životinja/mesa. Pri procjeni ispravnosti mesa u klaonici važni su i podaci o lancu prehrane, epidemiološki podaci, zdravlje stada, zaštita životinja te higijenska praksa klaonice. Očita je i važnost veterinara praktičara, preventivnih mjera i programa praćenja odabranih rizičnih patogena ili kemijskih tvari (važnih za higijenu mesa) na razini farme. Trenutno važeće europsko zakonodavstvo u području higijene hrane oslanja se na analizu rizika pa su i u inspekciji mesa dozvoljene modifikacije pregleda sukladno statusu stada/gospodarstva. Znanstveni odbori EFSA-e dali su i preporuke za modernizacijom inspekcije mesa sukladno aktualnim rizicima povezanim s pojedinim vrstama domaćih i divljih životinja. Takve nove smjernice kao predložak budućeg europskog zakonodavstvenog okvira treba integrirati u nastavne programe veterinarskih fakulteta kao i programe trajne edukacije veterinara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb