Pregled bibliografske jedinice broj: 646860
Ekološki čimbenici u proizvodnji povrća
Ekološki čimbenici u proizvodnji povrća, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 646860 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekološki čimbenici u proizvodnji povrća
(Environmental factors in vegetable production)
Autori
Rebić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2013
Stranica
23
Mentor
Benko, Božidar
Ključne riječi
abiotski čimbenici; toplina; svjetlost; voda; tlo
(abiotuc factors; temperature; light; water; soil)
Sažetak
Povrtne kulture pripadaju različitim botaničkim porodicama i porijeklom su iz različitih klimatskih zona te zbog toga za svoj rast i razvoj zahtijevaju više ili manje svjetla, topline i vode. Od ekoloških čimbenika za proizvodnju povrća najznačajniji su temperatura (toplina), vlaga (voda), svjetlost i tlo. Stanju ovih klimatskih čimbenika i raspoloživog zemljišta nužno je prilagoditi izbor vrsta i sorti povrća te tehnologiju njihova uzgoja. Zbog razlika u interakciji ekoloških čimbenika, Hrvatska je podijeljena na 4 uzgojna područja: ravničarsko područje sjeverne Hrvatske, područje Like i Gorskog Kotara, priobalno područje te otočno područje. Osnovne fiziološke funkcije, kao što su upijanje vode, fotosinteza, disanje, transpiracija i nakupljanje stvorenih asimilata, pod izravnim su utjecajem temperature. Optimalne temperature su one temperature u kojima biljka najbolje raste i razvija se. Svjetlost je čimbenik vrlo važan za fotosintetske organizme (primarna biljna proizvodnja), a djelovanje svjetlosti je povezano s promjenom temperature (godišnja doba). Prema reakciji na dužinu dnevnoga osvjetljenja biljne vrste se dijele na biljke kratkog dana, biljke dugog dana i neutralne biljke. Voda je jedan od faktora koji uvjetuju život biljke, pa je uzgoj biljaka bez vode nemoguć. Optimalan sadržaj vode u tlu za većinu povrćarskih kultura iznosi 60 do 90 % poljskog vodnog kapaciteta. Povrće sadrži oko 90 do 95% vode pa nema niti proizvodnje povrća bez osigurane vode za navodnjavanje. Iz tla biljke koriste vodu, hraniva i kisik za disanje korijena, te se u njemu ukorijenjuju. Mikroorganizmi tla imaju najveće značenje u razgradnji organske tvari u tlu te u kruženju elemenata u prirodi. Fizikalna i kemijska svojstva tla te obskrbljenost tla biljnim hranivima moguće je utvrditi laboratorijskom analizom i stoga ona postaje nezaobilazni element planirane tehnologije uzgoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)