Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 646030

Kemijska ocjena kakvoće pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak pripravka plemenite pečurke Agaricus bisporus


Mršić, Gordan; Njari, Bela; Srečec, Siniša; Petek, Maja Jelena; Cvrtila Fleck, Željka; Živković, Mario; Špiranec, Katarina; Špoljarić, Daniel; Mihelić, Damir; Kozačinski, Lidija; Popović, Maja
Kemijska ocjena kakvoće pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak pripravka plemenite pečurke Agaricus bisporus // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 4; 300-306 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 646030 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijska ocjena kakvoće pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak pripravka plemenite pečurke Agaricus bisporus
(Chemical evaluation of the quality of meat of broilers fed with the supplement from button mushroom, Agaricus bisporus)

Autori
Mršić, Gordan ; Njari, Bela ; Srečec, Siniša ; Petek, Maja Jelena ; Cvrtila Fleck, Željka ; Živković, Mario ; Špiranec, Katarina ; Špoljarić, Daniel ; Mihelić, Damir ; Kozačinski, Lidija ; Popović, Maja

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 15 (2013), 4; 300-306

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
pripravak plemenite pečurke Agaricus bisporus ; kakvoća pilećeg mesa
(broiler ; Agaricus bisporus ; light meat ; antibiotic growth promotors)

Sažetak
Opasnosti korištenja antibiotskih poticatelja rasta u hrani za životinje po ljudsko zdravlje i/ili zlouporaba antibiotskih poticatelja rasta, dovele su do zabrane njihove uporabe u Europskoj Uniji (Regulation EC No. 1831/2003). U skladu s člankom 17. Uredbe (EZ-a) br 1831/2003 o dodacima koji se koriste u prehrani životinja, Komisija je utvrdila Registar dodataka hrani za životinje, prema kojem preporučuju prirodni dodatak hrani za životinje, Agaricus bisporus i njegov ekstrakt CoE 543. Stoga, u ovom radu na osnovi dobivenih rezultata udjela bjelančevina i masti u mesu pilića hranjenih uz dodatak priprevka plemenite pečurke Agaricus bisporus, možemo zaključiti da se analizirano meso odlikuje niskom energetskom vrijednosti te se kao takvim može smatrati povoljnim dijetetskim proizvodom namijenjenim za ljudsku prehranu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)

Napomena
Vip projekt No. 2012-11-17



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0532265-2255 - Kolidiareja i kolienterotoksemija prasadi : mukozna imunost i imunomodulacija (Popović, Maja, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Znanstveno studijski centar


Citiraj ovu publikaciju:

Mršić, Gordan; Njari, Bela; Srečec, Siniša; Petek, Maja Jelena; Cvrtila Fleck, Željka; Živković, Mario; Špiranec, Katarina; Špoljarić, Daniel; Mihelić, Damir; Kozačinski, Lidija; Popović, Maja
Kemijska ocjena kakvoće pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak pripravka plemenite pečurke Agaricus bisporus // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 4; 300-306 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Mršić, G., Njari, B., Srečec, S., Petek, M., Cvrtila Fleck, Ž., Živković, M., Špiranec, K., Špoljarić, D., Mihelić, D., Kozačinski, L. & Popović, M. (2013) Kemijska ocjena kakvoće pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak pripravka plemenite pečurke Agaricus bisporus. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (4), 300-306.
@article{article, author = {Mr\v{s}i\'{c}, Gordan and Njari, Bela and Sre\v{c}ec, Sini\v{s}a and Petek, Maja Jelena and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and \v{Z}ivkovi\'{c}, Mario and \v{S}piranec, Katarina and \v{S}poljari\'{c}, Daniel and Miheli\'{c}, Damir and Koza\v{c}inski, Lidija and Popovi\'{c}, Maja}, year = {2013}, pages = {300-306}, keywords = {pripravak plemenite pe\v{c}urke Agaricus bisporus, kakvo\'{c}a pile\'{c}eg mesa}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {15}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Kemijska ocjena kakvo\'{c}e pile\'{c}eg mesa podrijetlom od tovnih pili\'{c}a hranjenih uz dodatak pripravka plemenite pe\v{c}urke Agaricus bisporus}, keyword = {pripravak plemenite pe\v{c}urke Agaricus bisporus, kakvo\'{c}a pile\'{c}eg mesa} }
@article{article, author = {Mr\v{s}i\'{c}, Gordan and Njari, Bela and Sre\v{c}ec, Sini\v{s}a and Petek, Maja Jelena and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and \v{Z}ivkovi\'{c}, Mario and \v{S}piranec, Katarina and \v{S}poljari\'{c}, Daniel and Miheli\'{c}, Damir and Koza\v{c}inski, Lidija and Popovi\'{c}, Maja}, year = {2013}, pages = {300-306}, keywords = {broiler, Agaricus bisporus, light meat, antibiotic growth promotors}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {15}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Chemical evaluation of the quality of meat of broilers fed with the supplement from button mushroom, Agaricus bisporus}, keyword = {broiler, Agaricus bisporus, light meat, antibiotic growth promotors} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Zoological Record
  • Food Science and Technology
  • Global Health





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font