Pregled bibliografske jedinice broj: 644425
Utjecaj ekološki prihvatljivih tretmana na antioksidativnu aktivnost plodova jagode tijekom skladištenja
Utjecaj ekološki prihvatljivih tretmana na antioksidativnu aktivnost plodova jagode tijekom skladištenja // 48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma ; Zbornik sažetaka / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 326-327 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 644425 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ekološki prihvatljivih tretmana na
antioksidativnu aktivnost plodova jagode
tijekom skladištenja
(The impact of environmentally friendly
postharvest treatments on the antioxidant
activity of strawberry fruits during storage)
Autori
Štolfa, Ivna ; Stanisavljević, Aleksandar ; Marić, Sanela ; Marić, Seada ; Vuković, Rosemary ; Katanić, Zorana ; Žuna Pfeiffer, Tanja ; Špoljarić, Dubravka ; Teklić, Tihana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma ; Zbornik sažetaka
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 326-327
ISBN
978-953-7871-07-9
Skup
48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 17.02.2013. - 22.02.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
jagoda ; skladištenje ; ukupna antioksidativna aktivnost ; fenoli ; askorbinska
(strawberry ; postharvest storage ; total antioxidant activity ; phenols ; ascorbic acid)
Sažetak
Skladištenje voća učinkovit je način za održavanje kvalitete plodova nakon berbe. Kao i ostalo svježe voće, jagode su vrlo osjetljive i zbog visokog stupnja metaboličke aktivnosti imaju vrlo kratak rok trajanja. Kako bi se izbjeglo smanjenje kvalitete plodova jagoda tijekom skladištenja primjenjuju se različiti tretmani kao što su izlaganje niskim temperaturama ili visokim koncentracijama CO2. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kako ekološki prihvatljivi tretmani (otopina salicilne kiseline, otopina koloidnog srebra i ozon) utječu na ukupnu antioksidativnu aktivnost (UAA) plodova jagoda (Fragaria x ananassa Duch.) sorte Albion tijekom 7 dana skladištenja pri 4 ºC. Praćene su promjene koncentracije ukupne askorbinske kiseline (AA), koncentracije ukupnih fenola (PHE) i UAA u plodovima jagoda. Svi primijenjeni tretmani uzrokovali su povećanje UAA u plodovima jagoda tijekom cijelog razdoblja skladištenja, a koncentracije AA 5. i 7. dana skladištenja. Najveći učinak na povećanje UAA i koncentracije PHE 5. i 7. dana skladištenja imao je tretman salicilnom kiselinom, a na povećanje koncentracije AA, tretman plodova jagoda otopinom koloidnog srebra. Utvrđena je statistički značajna pozitivna korelacija između koncentracija PHE i UAA te AA i UAA. S obzirom na dobivene rezultate, primijenjeni tretmani mogli bi imati pozitivan učinak na očuvanje kvalitete i nutritivne vrijednosti plodova jagoda tijekom skladištenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju
Profili:
Tanja Žuna Pfeiffer
(autor)
Tihana Teklić
(autor)
Dubravka Špoljarić Maronić
(autor)
Ivna Štolfa Čamagajevac
(autor)
Rosemary Vuković
(autor)
Zorana Katanić
(autor)
Aleksandar Stanisavljević
(autor)