Pregled bibliografske jedinice broj: 644063
Hranidbena i terapeutska svojstva kobiljeg mlijeka
Hranidbena i terapeutska svojstva kobiljeg mlijeka, 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 644063 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidbena i terapeutska svojstva kobiljeg mlijeka
(Nutritional and therapeutic properties of mares milk)
Autori
Brezovečki, Andreja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2013
Stranica
38
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
kobilje mlijeko; albuminsko mlijeko; kemijski sastav; fizikalna svojstva; terapeutska svojstva
(mares milk; milk albumin; chemical composition; physical properties; therapeutic properties)
Sažetak
U većini zemalja svijeta, konj je cijenjen kao sportska, radna i tovna životinja, dok je u dijelovima Središnje Azije, Mongolije i Rusije cijenjen isključivo zbog proizvodnje kobiljeg mlijeka i proizvoda. Zbog svojih ljekovitih svojstava kobilje mlijeko oduvijek je bilo cijenjeno, te se danas sve više koristi u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, kao zamjena humanom mlijeku za prehranu novorođenčadi. Kobilje mlijeko danas je predmet brojnih istraživanja i rasprava zbog optimalnog omjera kazeina i proteina sirutke, te visoke probavljivosti, što ga čini prihvatljivim za prehranu dojenčadi. Kobilje mlijeko u prosjeku je sadržavalo 10, 21 % suhe tvari, 1, 23 % mliječne masti, 1, 76 % proteina, 0, 71 % kazeina, 6, 26 % laktoze. Prosječna pH vrijednost iznosi 7, 0, titracijska kiselost 2, 51°SH i točka ledišta -0, 5318°C. Prosječan ukupan broj mikroorganizama u kobiljem mlijeku iznosi 17.068/mL, a broj somatskih stanica 22.545/mL. Procjenjuje se da oko 30 milijuna ljudi u svijetu konzumira kobilje mlijeko. Posljednjih godina, kobilje mlijeko postaje i u Hrvatskoj sve interesantniji proizvod zbog svog specifičnog sastava i svojstava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Neven Antunac
(mentor)