Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 644063

Hranidbena i terapeutska svojstva kobiljeg mlijeka


Brezovečki, Andreja
Hranidbena i terapeutska svojstva kobiljeg mlijeka, 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 644063 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranidbena i terapeutska svojstva kobiljeg mlijeka
(Nutritional and therapeutic properties of mares milk)

Autori
Brezovečki, Andreja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2013

Stranica
38

Mentor
Antunac, Neven

Ključne riječi
kobilje mlijeko; albuminsko mlijeko; kemijski sastav; fizikalna svojstva; terapeutska svojstva
(mares milk; milk albumin; chemical composition; physical properties; therapeutic properties)

Sažetak
U većini zemalja svijeta, konj je cijenjen kao sportska, radna i tovna životinja, dok je u dijelovima Središnje Azije, Mongolije i Rusije cijenjen isključivo zbog proizvodnje kobiljeg mlijeka i proizvoda. Zbog svojih ljekovitih svojstava kobilje mlijeko oduvijek je bilo cijenjeno, te se danas sve više koristi u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, kao zamjena humanom mlijeku za prehranu novorođenčadi. Kobilje mlijeko danas je predmet brojnih istraživanja i rasprava zbog optimalnog omjera kazeina i proteina sirutke, te visoke probavljivosti, što ga čini prihvatljivim za prehranu dojenčadi. Kobilje mlijeko u prosjeku je sadržavalo 10, 21 % suhe tvari, 1, 23 % mliječne masti, 1, 76 % proteina, 0, 71 % kazeina, 6, 26 % laktoze. Prosječna pH vrijednost iznosi 7, 0, titracijska kiselost 2, 51°SH i točka ledišta -0, 5318°C. Prosječan ukupan broj mikroorganizama u kobiljem mlijeku iznosi 17.068/mL, a broj somatskih stanica 22.545/mL. Procjenjuje se da oko 30 milijuna ljudi u svijetu konzumira kobilje mlijeko. Posljednjih godina, kobilje mlijeko postaje i u Hrvatskoj sve interesantniji proizvod zbog svog specifičnog sastava i svojstava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Neven Antunac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Brezovečki, Andreja
Hranidbena i terapeutska svojstva kobiljeg mlijeka, 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Brezovečki, A. (2013) 'Hranidbena i terapeutska svojstva kobiljeg mlijeka', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Brezove\v{c}ki, Andreja}, year = {2013}, pages = {38}, keywords = {kobilje mlijeko, albuminsko mlijeko, kemijski sastav, fizikalna svojstva, terapeutska svojstva}, title = {Hranidbena i terapeutska svojstva kobiljeg mlijeka}, keyword = {kobilje mlijeko, albuminsko mlijeko, kemijski sastav, fizikalna svojstva, terapeutska svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Brezove\v{c}ki, Andreja}, year = {2013}, pages = {38}, keywords = {mares milk, milk albumin, chemical composition, physical properties, therapeutic properties}, title = {Nutritional and therapeutic properties of mares milk}, keyword = {mares milk, milk albumin, chemical composition, physical properties, therapeutic properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font