Pregled bibliografske jedinice broj: 643998
Utjecaj abiotskih čimbenika na klijavost sjemena koprive (Urtica dioica)
Utjecaj abiotskih čimbenika na klijavost sjemena koprive (Urtica dioica), 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 643998 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj abiotskih čimbenika na klijavost sjemena koprive (Urtica dioica)
(Influence of abiotic factors on seed germination of stinging nettle(Urtica dioica))
Autori
Frkin, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.02
Godina
2013
Stranica
24
Mentor
Žutić, Ivanka
Neposredni voditelj
Stubljar, Sanja
Ključne riječi
klima-komora; kontrolirani uvjeti; toplina; svjetlost
(growth chamber; controlled environment; temperature; light)
Sažetak
Zbog hranidbene, zdravstvene i gospodarske vrijednosti koprive (Urtica dioica L.), u posljednje vrijeme porasla je potražnja za njenom svježom i suhom herbom. No, sakupljanjem biljnog materijala iz prirode iscrpljuju se staništa te se ubire materijal nestabilne kvalitete. Zbog toga se javlja potreba za njenim komercijalnim uzgojem. Poznato je da se može razmnožavati na tri načina (izravna sjetva, presadnice, rizomi), ali ju se zbog sitnog sjemena preporuča uzgajati iz presadnica. Kako bi proces proizvodnje presadnica bio uspješan, potrebno je poznavati biološke zahtjeve koprive. Cilj ovog rada je definirati optimalnu klijavost sjemena koprive u kontroliranim uvjetima topline i svjetlosti. Klijavost je promatrana pri temperaturama 15, 20 i 25 °C u klima komori kroz četiri tjedna, u uvjetima izmjene svjetla i tame (12 sati svjetla i 12 sati tame) te u konstantnoj tami. Najveća klijavost ostvarena je u uvjetima konstantne tame uz temperature 15 °C (23, 5 %) i 20 °C (22 %).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb