Pregled bibliografske jedinice broj: 643963
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na raspodjelu veličine masnih globula kravljeg mlijeka
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na raspodjelu veličine masnih globula kravljeg mlijeka, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 643963 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na raspodjelu veličine masnih globula kravljeg mlijeka
(Influence of high intensity ultrasound and high hidrostatic pressure on size distribution of fat globules of cow milk)
Autori
Lakoš, Dijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2013
Stranica
51
Mentor
Brnčić, Mladen
Neposredni voditelj
Bosiljkov, Tomislav
Ključne riječi
ultrazvuk; visoki hidrostatski tlak; kravlje mlijeko; masne globule
(ultrasound; high hydrostatic pressure; cow milk; fat globules)
Sažetak
Cilj ovog rada je bio istražiti utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na raspodjelu veličine masnih globula kravljeg mlijeka, kao i na stupanj homogenizacije, te usporediti stupanj homogenizacije mlijeka homogeniziranog ovim dvjema metodama s onim konvencionalno homogeniziranog mlijeka. Praćen je utjecaj ultrazvuka amplitude 60 i 100 %, duljine tretiranja od 2, 6 i 15 minuta, pri sondama od 7, 10 i 14 mm. Također je praćen utjecaj visokog hidrostatskog tlaka od 200, 400 i 600 MPa u trajanju tretiranja 3, 6 i 9 min. Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 10“. Mikroskopske slike masnih globula obrađene su „Image J“ programskim paketom i promjer masnih globula prikazana je Log–N distribucijom. Ultrazvuk pokazuje značajni utjecaj na raspodjelu veličine masnih globula, dok visoki hidrostatski tlak ne pokazuje statistički značajan utjecaj. Mlijeko homogenizirano ultrazvukom ima veći stupanj homogenizacije nego mlijeka homogenizirana konvencionalnom metodom ili visokim hidrostatskim tlakom.
Izvorni jezik
Hrvatski