Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 643963

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na raspodjelu veličine masnih globula kravljeg mlijeka


Lakoš, Dijana
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na raspodjelu veličine masnih globula kravljeg mlijeka, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 643963 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na raspodjelu veličine masnih globula kravljeg mlijeka
(Influence of high intensity ultrasound and high hidrostatic pressure on size distribution of fat globules of cow milk)

Autori
Lakoš, Dijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2013

Stranica
51

Mentor
Brnčić, Mladen

Neposredni voditelj
Bosiljkov, Tomislav

Ključne riječi
ultrazvuk; visoki hidrostatski tlak; kravlje mlijeko; masne globule
(ultrasound; high hydrostatic pressure; cow milk; fat globules)

Sažetak
Cilj ovog rada je bio istražiti utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na raspodjelu veličine masnih globula kravljeg mlijeka, kao i na stupanj homogenizacije, te usporediti stupanj homogenizacije mlijeka homogeniziranog ovim dvjema metodama s onim konvencionalno homogeniziranog mlijeka. Praćen je utjecaj ultrazvuka amplitude 60 i 100 %, duljine tretiranja od 2, 6 i 15 minuta, pri sondama od 7, 10 i 14 mm. Također je praćen utjecaj visokog hidrostatskog tlaka od 200, 400 i 600 MPa u trajanju tretiranja 3, 6 i 9 min. Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 10“. Mikroskopske slike masnih globula obrađene su „Image J“ programskim paketom i promjer masnih globula prikazana je Log–N distribucijom. Ultrazvuk pokazuje značajni utjecaj na raspodjelu veličine masnih globula, dok visoki hidrostatski tlak ne pokazuje statistički značajan utjecaj. Mlijeko homogenizirano ultrazvukom ima veći stupanj homogenizacije nego mlijeka homogenizirana konvencionalnom metodom ili visokim hidrostatskim tlakom.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Mladen Brnčić (mentor)

Avatar Url Tomislav Bosiljkov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lakoš, Dijana
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na raspodjelu veličine masnih globula kravljeg mlijeka, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Lakoš, D. (2013) 'Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na raspodjelu veličine masnih globula kravljeg mlijeka', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lako\v{s}, Dijana}, year = {2013}, pages = {51}, keywords = {ultrazvuk, visoki hidrostatski tlak, kravlje mlijeko, masne globule}, title = {Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na raspodjelu veli\v{c}ine masnih globula kravljeg mlijeka}, keyword = {ultrazvuk, visoki hidrostatski tlak, kravlje mlijeko, masne globule}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lako\v{s}, Dijana}, year = {2013}, pages = {51}, keywords = {ultrasound, high hydrostatic pressure, cow milk, fat globules}, title = {Influence of high intensity ultrasound and high hidrostatic pressure on size distribution of fat globules of cow milk}, keyword = {ultrasound, high hydrostatic pressure, cow milk, fat globules}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font