Pregled bibliografske jedinice broj: 643368
Primjena ultrafiltracije u suvremenoj mljekarskoj proizvodnji
Primjena ultrafiltracije u suvremenoj mljekarskoj proizvodnji // Mljekarstvo, 28 (1978), 2; 26-29 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 643368 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena ultrafiltracije u suvremenoj mljekarskoj proizvodnji
(The application of ultrafiltration in the dairy industry)
Autori
Lukač Havranek, Jasmina
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 28
(1978), 2;
26-29
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
ultrafiltracija; obrano mlijeko; sirutka;
(ultrafiltration; skim milk; whey)
Sažetak
Ultrafiltracija je novi proces, koji omogućuje bolje korištenje obranog mlijeka i sirutke, standardizaciju, kao i primjenu tradicionalnih proizvoda na posve nov način, te proizvodnju novih proizvoda. Prehrambena industrija bi morala bolje upoznati proteine sirutke i mlijeka, i to na bazi usporedbe s ostalim izvorima proteina, njihovom prehrambenom vrijednošću i organoleptičkim svojstvima, te cijenom. Danas ultrafiltracija vrlo brzo ulazi u zapadnoevropske mljekare. Da li će je slijediti i naša mljekarska industrija, odlučit će ekonomski i prehrambeni aspekti u našim uvjetima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija