Pregled bibliografske jedinice broj: 643364
Antimikrobni učinci meda iz Dalmacije i dalmatinskog zaleđa
Antimikrobni učinci meda iz Dalmacije i dalmatinskog zaleđa, 2013., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 643364 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antimikrobni učinci meda iz Dalmacije i dalmatinskog zaleđa
(Antimicrobial effects of honey from the Dalmatia and Dalmatia hinterland)
Autori
Tere, Vanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2013
Stranica
32
Mentor
Tlak Gajger, Ivana ; Vlainić Josipa
Ključne riječi
med; antimikrobna učinkovitost; bakterije onečišćivaći hrane; uzročnici infekcija
(honey; antimicrobial effect; food spoilage bacteria; infections)
Sažetak
Med je prirodan proizvod medonosnih pčela (Apis mellifera). Tu vrijednu, lako probavljivu namirnicu ljudi su koristili još od prvih civilizacija kao hranu i kao prirodni zaslađivač, a s razvojem društva, i sve značajnije grane prirodne medicine - apiterapije, i u liječenju (opekline, katarakta, ulkus, cijeljenje rana). Bakteriostatska svojstva meda poznata su daleko u prošlosti, no nedovoljno poznavanje i promjenjivost omjera sastojaka koji su nosioci te aktivnosti, čine glavnu zapreku za njegovu kliničku primjenu. Med je prirodan izvor različitih fitokemikalija, a njihovo biološko djelovanje se povezuje s protuupalnim, antiproliferativnim, antioksidacijskim i antimikrobnim učincima. Sastav meda primarno ovisi o vrsti nektara, odnosno botaničkom podrijetlu. U našem smo istraživanju prikupili devet uzoraka meda različitog botaničkog podrijetla s područja Dalmacije i dalmatinskog zaleđa. Antimikrobna aktivnost uzoraka ispitivana je na osam bakterija (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritica, Escherichia coli i Escherichia coli 0157:H7). Uporabljena je metoda difuzije meda iz jažica načinjenih u agaru, te mjerenje zona inhibicije rasta bakterija nastalih nakon inkubacije tijekom 24 sata pri temperaturi od 37 °C. Rezultati ovog istraživanja pokazuju kako određeni uzorci meda imaju antibakterijski učinak protiv istraživanih mikroorganizama, te da je moguća njihova primjena u terapiji određenih stanja. Posebice se to odnosi na uzorke meda kadulje A, tilovine i vrijeska B kao moguće alternativne terapije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb