Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 643364

Antimikrobni učinci meda iz Dalmacije i dalmatinskog zaleđa


Tere, Vanja
Antimikrobni učinci meda iz Dalmacije i dalmatinskog zaleđa, 2013., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 643364 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antimikrobni učinci meda iz Dalmacije i dalmatinskog zaleđa
(Antimicrobial effects of honey from the Dalmatia and Dalmatia hinterland)

Autori
Tere, Vanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2013

Stranica
32

Mentor
Tlak Gajger, Ivana ; Vlainić Josipa

Ključne riječi
med; antimikrobna učinkovitost; bakterije onečišćivaći hrane; uzročnici infekcija
(honey; antimicrobial effect; food spoilage bacteria; infections)

Sažetak
Med je prirodan proizvod medonosnih pčela (Apis mellifera). Tu vrijednu, lako probavljivu namirnicu ljudi su koristili još od prvih civilizacija kao hranu i kao prirodni zaslađivač, a s razvojem društva, i sve značajnije grane prirodne medicine - apiterapije, i u liječenju (opekline, katarakta, ulkus, cijeljenje rana). Bakteriostatska svojstva meda poznata su daleko u prošlosti, no nedovoljno poznavanje i promjenjivost omjera sastojaka koji su nosioci te aktivnosti, čine glavnu zapreku za njegovu kliničku primjenu. Med je prirodan izvor različitih fitokemikalija, a njihovo biološko djelovanje se povezuje s protuupalnim, antiproliferativnim, antioksidacijskim i antimikrobnim učincima. Sastav meda primarno ovisi o vrsti nektara, odnosno botaničkom podrijetlu. U našem smo istraživanju prikupili devet uzoraka meda različitog botaničkog podrijetla s područja Dalmacije i dalmatinskog zaleđa. Antimikrobna aktivnost uzoraka ispitivana je na osam bakterija (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritica, Escherichia coli i Escherichia coli 0157:H7). Uporabljena je metoda difuzije meda iz jažica načinjenih u agaru, te mjerenje zona inhibicije rasta bakterija nastalih nakon inkubacije tijekom 24 sata pri temperaturi od 37 °C. Rezultati ovog istraživanja pokazuju kako određeni uzorci meda imaju antibakterijski učinak protiv istraživanih mikroorganizama, te da je moguća njihova primjena u terapiji određenih stanja. Posebice se to odnosi na uzorke meda kadulje A, tilovine i vrijeska B kao moguće alternativne terapije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Tlak Gajger (mentor)

Avatar Url Josipa Vlainić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tere, Vanja
Antimikrobni učinci meda iz Dalmacije i dalmatinskog zaleđa, 2013., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
Tere, V. (2013) 'Antimikrobni učinci meda iz Dalmacije i dalmatinskog zaleđa', diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tere, Vanja}, year = {2013}, pages = {32}, keywords = {med, antimikrobna u\v{c}inkovitost, bakterije one\v{c}i\v{s}\'{c}iva\'{c}i hrane, uzro\v{c}nici infekcija}, title = {Antimikrobni u\v{c}inci meda iz Dalmacije i dalmatinskog zale\dja}, keyword = {med, antimikrobna u\v{c}inkovitost, bakterije one\v{c}i\v{s}\'{c}iva\'{c}i hrane, uzro\v{c}nici infekcija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tere, Vanja}, year = {2013}, pages = {32}, keywords = {honey, antimicrobial effect, food spoilage bacteria, infections}, title = {Antimicrobial effects of honey from the Dalmatia and Dalmatia hinterland}, keyword = {honey, antimicrobial effect, food spoilage bacteria, infections}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font