Pregled bibliografske jedinice broj: 643329
Čišćenje i dezinfekcija opreme za mlijeko
Čišćenje i dezinfekcija opreme za mlijeko // Mljekarski list, 25 (1988), 9-11; 172-173 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 643329 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Čišćenje i dezinfekcija opreme za mlijeko
(Cleaning and disinfection of milk equipment)
Autori
Lukač Havranek, Jasmina
Izvornik
Mljekarski list (0351-9104) 25
(1988), 9-11;
172-173
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
kvaliteta mlijeka; detergenti; mljekarska oprema
(milk quality; detergents; dairy equipment)
Sažetak
Kvaliteta mlijeka ima veoma značajan utjecaj na primjenjenu tehnologiju u preradi mlijeka i mliječnih proizvoda, a to je između ostalog u vezi sa čistoćom staje i postupaka s mlijekom pri mužnji i nakon nje. Nečisto dobiveno i nekvalitetno mlijeko nije pogodno za preradu, pa time nije oštećena samo mljekara već i proizvođač mlijeka. Jedan od najosnovnijih uvjeta za dobivanje kvalitetnog mlijeka je temeljito čišćenje i dezinfekcija opreme. U posudama u kojima se drži mlijeko mogu se zadržavati komponente sastava mlijeka: bjelančevine, mast i mliečni šećer. Naša je zadaća da ih temeljitim pranjem odstranimo. Djelotvornost pranja ovisna o koncentraciji i vrsti detergenta, trajanja pranja, temperaturi i vrsti materijala od kojeg su posude napravljene. Otopine detergenata za pranje ne smiju djelovati štetno na opremu i zdravlje ljudi. Za djelotvorno, temeljito pranje potrebno je upotrebljavati detergente koji su namjenjeni pranju mljekarske industrije. Detergente-kemijska sredstva dijelimo na: jednostrana, koja služe samo za čišćenje ili samo za dezinfekciju, kombinirana (dvostrana)koja služe za čišćenje i dezinfekciju istovremeno. Ova sredstva sadrže još i aktivnu supstancu (klor, jod itd.)koja uništava mikroorganizme.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija