Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 643253

Tehnologija prerade ribiza


Mavričić, Tea
Tehnologija prerade ribiza, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 643253 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija prerade ribiza
(Processing technology of currant)

Autori
Mavričić, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2013

Stranica
23

Mentor
Voća, Sandra

Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana

Ključne riječi
ribiz; prerada; sok; liker; vino; džem
(currant; fruit processing; fruit juices; liqueurs; wine; jam)

Sažetak
Ribiz se prvi puta spominje još u XVI. Stoljeću kao ljekovita biljka, a tek kasnije kao voće poznato u svakodnevnoj upotrebi u prehrambene svrhe. Ribiz je višegodišnja drvenasta biljka, raste grmoliko, izboji rastu iz zemlje ili iz starijeg drveta tik iznad zemlje. Rod Ribes sadrži oko 150 vrsta. Voćna vrsta ribiz u svojem arealu raširena je diljem Europe, Azije, Sjeverne Amerike i sjeverne Afrike. Po boji ploda, ribiz se dijeli na crveni, crni i bijeli ribiz. Grm ribiza je uspravan te dostiže do 2 m visine. Može živjeti i roditi 20 godina i dulje. Ribiz se konzumira i kao svježe voće ; međutim, najvažniji je kao sirovina za proizvodnju svih vrsta voćnih prerađevina. Sadržajem vitamina C nadmašuje sve druge voćne vrste. Crni ribiz je najkvalitetnije voće za preradu i služi za proizvodnju visokokvalitetnih i vitaminskih sokova („ribena“), likera („cassis“) i ruma („solbaerum“). U povoljnim prilikama rodi obilno, te je proizvodnja osobito rentabilna. Glavni cilj ovog rada je opisati mogućnosti i tehnologiju prerade voćne vrste ribiz u voćni sok, džem, vino i suhe bobice. U radu je opisana tehnologija prerade i oprema koja se koristi tijekom procesa prerade navedenih prerađevina ribiza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandra Voća (mentor)

Avatar Url Jana Šic Žlabur (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mavričić, Tea
Tehnologija prerade ribiza, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Mavričić, T. (2013) 'Tehnologija prerade ribiza', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mavri\v{c}i\'{c}, Tea}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {ribiz, prerada, sok, liker, vino, d\v{z}em}, title = {Tehnologija prerade ribiza}, keyword = {ribiz, prerada, sok, liker, vino, d\v{z}em}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mavri\v{c}i\'{c}, Tea}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {currant, fruit processing, fruit juices, liqueurs, wine, jam}, title = {Processing technology of currant}, keyword = {currant, fruit processing, fruit juices, liqueurs, wine, jam}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font