Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 643125

Proizvodnja jabuke na obiteljskom gospodarstvu


Čale, Ana
Proizvodnja jabuke na obiteljskom gospodarstvu, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 643125 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja jabuke na obiteljskom gospodarstvu
(Production of apples at the family farm)

Autori
Čale, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2013

Stranica
22

Mentor
Voća, Sandra

Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana

Ključne riječi
plod jabuke; nutritivni sastav; prerada jabuke
(apples; nutritive composition; processing apples)

Sažetak
Cilj ovog završnog rada je opisati voćnu vrstu jabuka ; upoznati se sa sistematikom vrste jabuka, kemijskim svojstvima njezina ploda, različitim sortimentima, ali i načinima na koje se jabuka može preraditi na obiteljskom gospodarstvu. Za jabuku se kaže da je najljepši plod od svih voćaka. Jabuka pripada vrsti Malus Domestica, a njen plod je vrlo cijenjen zbog svoje arome, slatkoće i ljepote. Odlikuje se bogatim nutritivnim sastavom. Osim vode koja čini oko 90% jabuke, plod je bogat sadržajem pektina, šećera od kojih dominira fruktoza, škroba i organske kiseline koja zajedno sa šećerima daje plodu i prerađevini određeni okus. Jabuka kao sirovina za preradu mora zadovoljavati tehnološkim karakteristikama kao što su mehanički sastav, kemijski sastav i stupanj zrelosti. U najznačajniju skupinu prerađevina od jabuke ubrajaju se voćni sokovi koji se dobivaju preradom zdravih, svježih i zrelih plodova jabuke. Za proizvodnju soka se mogu koristiti različite sorte jabuka u njihovoj tehnološkoj zrelosti.Danas je poznato preko 10 000 različitih sorti jabuka, a u domaćoj proizvodnji najzastupljenije su "Idared", "Jonagold" i "Zlatni Delišes".Osim soka jabuka se može preraditi u ocat, vino, čips, marmeladu, džem, jabukovaču i dr.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandra Voća (mentor)

Avatar Url Jana Šic Žlabur (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čale, Ana
Proizvodnja jabuke na obiteljskom gospodarstvu, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Čale, A. (2013) 'Proizvodnja jabuke na obiteljskom gospodarstvu', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}ale, Ana}, year = {2013}, pages = {22}, keywords = {plod jabuke, nutritivni sastav, prerada jabuke}, title = {Proizvodnja jabuke na obiteljskom gospodarstvu}, keyword = {plod jabuke, nutritivni sastav, prerada jabuke}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}ale, Ana}, year = {2013}, pages = {22}, keywords = {apples, nutritive composition, processing apples}, title = {Production of apples at the family farm}, keyword = {apples, nutritive composition, processing apples}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font