Pregled bibliografske jedinice broj: 643125
Proizvodnja jabuke na obiteljskom gospodarstvu
Proizvodnja jabuke na obiteljskom gospodarstvu, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 643125 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja jabuke na obiteljskom gospodarstvu
(Production of apples at the family farm)
Autori
Čale, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2013
Stranica
22
Mentor
Voća, Sandra
Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana
Ključne riječi
plod jabuke; nutritivni sastav; prerada jabuke
(apples; nutritive composition; processing apples)
Sažetak
Cilj ovog završnog rada je opisati voćnu vrstu jabuka ; upoznati se sa sistematikom vrste jabuka, kemijskim svojstvima njezina ploda, različitim sortimentima, ali i načinima na koje se jabuka može preraditi na obiteljskom gospodarstvu. Za jabuku se kaže da je najljepši plod od svih voćaka. Jabuka pripada vrsti Malus Domestica, a njen plod je vrlo cijenjen zbog svoje arome, slatkoće i ljepote. Odlikuje se bogatim nutritivnim sastavom. Osim vode koja čini oko 90% jabuke, plod je bogat sadržajem pektina, šećera od kojih dominira fruktoza, škroba i organske kiseline koja zajedno sa šećerima daje plodu i prerađevini određeni okus. Jabuka kao sirovina za preradu mora zadovoljavati tehnološkim karakteristikama kao što su mehanički sastav, kemijski sastav i stupanj zrelosti. U najznačajniju skupinu prerađevina od jabuke ubrajaju se voćni sokovi koji se dobivaju preradom zdravih, svježih i zrelih plodova jabuke. Za proizvodnju soka se mogu koristiti različite sorte jabuka u njihovoj tehnološkoj zrelosti.Danas je poznato preko 10 000 različitih sorti jabuka, a u domaćoj proizvodnji najzastupljenije su "Idared", "Jonagold" i "Zlatni Delišes".Osim soka jabuka se može preraditi u ocat, vino, čips, marmeladu, džem, jabukovaču i dr.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb