Pregled bibliografske jedinice broj: 643121
Primjena aditiva u konzerviranju voća i povrća
Primjena aditiva u konzerviranju voća i povrća, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 643121 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena aditiva u konzerviranju voća i povrća
(Application additives in the preservation fruits and vegetables)
Autori
Babić, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2013
Stranica
24
Mentor
Voća, Sandra
Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana
Ključne riječi
aditivi; tehnologija primjene; utjecaj aditiva na zdravlje
(additives; application technology; effects of additives on human health)
Sažetak
U ovom radu su predstavljeni aditivi koji su tehnološka nužnost u prehrambenoj industriji. Opisana je njihova povijest i podrijetlo, te podjela i uloga najvažnijih i najčešće upotrebljavanih u prehrambenoj industriji. Također je opisana njihova upotreba i kvalitativna svojstva hrane, te njihova važnost u svakodnevnoj prehrani. S obzirom da njihovo konzumiranje dovodi i do potrebe za utvrđivanjem utjecaja na zdravlje čovjeka, prikazani su i učinci nekih bitnijih aditiva, kao što su sladila, boje i pojačivaći okusa. Cilj rada bio je objasniti ulogu aditiva i upotrebu tijekom procesa proizvodnje u prehrambenoj industriji, njihovu važnost u svakodnevnoj prehrani, te njihov učinak na zdravlje čovjeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb