Pregled bibliografske jedinice broj: 643119
Mogućnosti prerade aronije u Hrvatskoj
Mogućnosti prerade aronije u Hrvatskoj, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 643119 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti prerade aronije u Hrvatskoj
(Possibilities of chokeberry processing in Croatia)
Autori
Bedran, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2013
Stranica
23
Mentor
Voća, Sandra
Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana
Ključne riječi
aronija; antioksidativna aktivnost; nutritivna vrijednost; antocijani; ljekovita svojstva; prerada
(chokeberry; antioxidant activity; nutritional value; anthocyanins; medicinal properties; processing)
Sažetak
Aronia melanocarpa spada među najljekovitije biljke svijeta. Svježe bobice voćne vrste aronija nalaze na vrhu ljestvica voćnih vrsta s najvećom antioksidativnom aktivnosti. Nutritivna vrijednost aronije poznata je od davnina. Već par stoljeća glavna primjena aronije nalazi se u prehrambenoj industriji, ali sve više pronalazi i svrhu u medicini zbog izuzetnih ljekovitih svojstava. Rezultat rada prikazuje aronije kroz povijest, njeno porijeklo i primjenu. Svrstana je prema botaničkoj pripadnosti u porodicu Rosaceae. Opisana je morfologija biljke, te su navedene glavne sorte i njihovi opisi i značaj. Najvažniji podaci o aroniji navedeni su pod nutritivnim i kemijskim sastavom zbog čega aronija sve više pronalazi svoje mjesto u svijetu. Zašto aronija pobuđuje toliki interes? Upravo zbog svog kemijskog sastava. Znanstvenim metodama dokazano je da sadrži najveće količine antocijana među biljkama voćnih vrsta, čime i postiže najvišu antioksidativnu aktivnost. U poglavlju „ljekovita svojstva“ navedeni su pozitivni utjecaji sastava aronije na pojedine dijelove tijela, bolesti i imunitet. Proizvodnja i prerada aronije jos je u početnom stadiju razvoja. Tek nekolicina OPG-a bavi se uzgojom sadnica i preradom aronije. Prerada aronije temelji se na preradi bobica, listova, i kore crnoplodne aronije. Opisani postupci prerade obuhvaćaju procese proizvodnje sokova od aronije, vodenih pripravaka (čaja), vina, likera, i dr., te korištenje njenog ekstrakta kao bojila ili dodatka proizvodima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Akademija medicinskih znanosti