Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 643119

Mogućnosti prerade aronije u Hrvatskoj


Bedran, Sandra
Mogućnosti prerade aronije u Hrvatskoj, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 643119 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti prerade aronije u Hrvatskoj
(Possibilities of chokeberry processing in Croatia)

Autori
Bedran, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2013

Stranica
23

Mentor
Voća, Sandra

Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana

Ključne riječi
aronija; antioksidativna aktivnost; nutritivna vrijednost; antocijani; ljekovita svojstva; prerada
(chokeberry; antioxidant activity; nutritional value; anthocyanins; medicinal properties; processing)

Sažetak
Aronia melanocarpa spada među najljekovitije biljke svijeta. Svježe bobice voćne vrste aronija nalaze na vrhu ljestvica voćnih vrsta s najvećom antioksidativnom aktivnosti. Nutritivna vrijednost aronije poznata je od davnina. Već par stoljeća glavna primjena aronije nalazi se u prehrambenoj industriji, ali sve više pronalazi i svrhu u medicini zbog izuzetnih ljekovitih svojstava. Rezultat rada prikazuje aronije kroz povijest, njeno porijeklo i primjenu. Svrstana je prema botaničkoj pripadnosti u porodicu Rosaceae. Opisana je morfologija biljke, te su navedene glavne sorte i njihovi opisi i značaj. Najvažniji podaci o aroniji navedeni su pod nutritivnim i kemijskim sastavom zbog čega aronija sve više pronalazi svoje mjesto u svijetu. Zašto aronija pobuđuje toliki interes? Upravo zbog svog kemijskog sastava. Znanstvenim metodama dokazano je da sadrži najveće količine antocijana među biljkama voćnih vrsta, čime i postiže najvišu antioksidativnu aktivnost. U poglavlju „ljekovita svojstva“ navedeni su pozitivni utjecaji sastava aronije na pojedine dijelove tijela, bolesti i imunitet. Proizvodnja i prerada aronije jos je u početnom stadiju razvoja. Tek nekolicina OPG-a bavi se uzgojom sadnica i preradom aronije. Prerada aronije temelji se na preradi bobica, listova, i kore crnoplodne aronije. Opisani postupci prerade obuhvaćaju procese proizvodnje sokova od aronije, vodenih pripravaka (čaja), vina, likera, i dr., te korištenje njenog ekstrakta kao bojila ili dodatka proizvodima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Akademija medicinskih znanosti

Profili:

Avatar Url Sandra Voća (mentor)

Avatar Url Jana Šic Žlabur (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bedran, Sandra
Mogućnosti prerade aronije u Hrvatskoj, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Bedran, S. (2013) 'Mogućnosti prerade aronije u Hrvatskoj', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bedran, Sandra}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {aronija, antioksidativna aktivnost, nutritivna vrijednost, antocijani, ljekovita svojstva, prerada}, title = {Mogu\'{c}nosti prerade aronije u Hrvatskoj}, keyword = {aronija, antioksidativna aktivnost, nutritivna vrijednost, antocijani, ljekovita svojstva, prerada}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bedran, Sandra}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {chokeberry, antioxidant activity, nutritional value, anthocyanins, medicinal properties, processing}, title = {Possibilities of chokeberry processing in Croatia}, keyword = {chokeberry, antioxidant activity, nutritional value, anthocyanins, medicinal properties, processing}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font