Pregled bibliografske jedinice broj: 643117
Tehnologija prerade i proizvodnja voćnih proizvoda
Tehnologija prerade i proizvodnja voćnih proizvoda, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 643117 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija prerade i proizvodnja voćnih proizvoda
(Processing technology and production of fruit products)
Autori
Lazarić, Lana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2013
Stranica
39
Mentor
Voća, Sandra
Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana
Ključne riječi
voće; voćne prerađevine; tehnologija prerade voća
(fruits; fruit products; fruit processing technology)
Sažetak
Voće je važna prehrambena namirnica. Svježe voće je sklono kvarenju i ima ograničeni rok uporabe pa se prerađuje kako bi se taj rok produžio. Kod prerade voća, bitno je sačuvati njegovu prehrambenu i biološku vrijednost, tj. ugljikohidrate, bjelančevine, masti kao i fiziološki aktivne tvari – esencijalne aminokiseline, vitamine, nezasićene masne kiseline, mikro i makroelemente te fitokemikalije. Od plodova voća pripremaju se razni poluproizvodi, koji služe za daljnju preradu, ali i gotovi proizvodi. Poluproizvodi voća su pulpa, mark te sirovi i matični sok, dok gotove proizvode voća čine sokovi, marmelade, džemovi, pekmezi, kompoti, kandirano i suho voće, ocat, vina te jaka alkoholna pića (rakije). Tijekom proizvodnje voćnih proizvoda, odnosno prerade, primjenjuju se različite tehnologije s glavnim ciljem očuvanja svih fizikalnih, organoleptičkih i nutritivnih karakteristika pojedine voćne kulture. Koriste se procesi hlađenja i smrzavanja te konzerviranje primjenom viših temperatura. Voće se također može sušiti, kandirati ili preraditi alkoholnim ili octenim vrenjem. Specifična oprema koristi se pri svakom koraku prerade voća, od branja, transporta, pranja do fizikalne i kemijske obrade, pakiranja u ambalažu i skladištenja gotovih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb