Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 643117

Tehnologija prerade i proizvodnja voćnih proizvoda


Lazarić, Lana
Tehnologija prerade i proizvodnja voćnih proizvoda, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 643117 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija prerade i proizvodnja voćnih proizvoda
(Processing technology and production of fruit products)

Autori
Lazarić, Lana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2013

Stranica
39

Mentor
Voća, Sandra

Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana

Ključne riječi
voće; voćne prerađevine; tehnologija prerade voća
(fruits; fruit products; fruit processing technology)

Sažetak
Voće je važna prehrambena namirnica. Svježe voće je sklono kvarenju i ima ograničeni rok uporabe pa se prerađuje kako bi se taj rok produžio. Kod prerade voća, bitno je sačuvati njegovu prehrambenu i biološku vrijednost, tj. ugljikohidrate, bjelančevine, masti kao i fiziološki aktivne tvari – esencijalne aminokiseline, vitamine, nezasićene masne kiseline, mikro i makroelemente te fitokemikalije. Od plodova voća pripremaju se razni poluproizvodi, koji služe za daljnju preradu, ali i gotovi proizvodi. Poluproizvodi voća su pulpa, mark te sirovi i matični sok, dok gotove proizvode voća čine sokovi, marmelade, džemovi, pekmezi, kompoti, kandirano i suho voće, ocat, vina te jaka alkoholna pića (rakije). Tijekom proizvodnje voćnih proizvoda, odnosno prerade, primjenjuju se različite tehnologije s glavnim ciljem očuvanja svih fizikalnih, organoleptičkih i nutritivnih karakteristika pojedine voćne kulture. Koriste se procesi hlađenja i smrzavanja te konzerviranje primjenom viših temperatura. Voće se također može sušiti, kandirati ili preraditi alkoholnim ili octenim vrenjem. Specifična oprema koristi se pri svakom koraku prerade voća, od branja, transporta, pranja do fizikalne i kemijske obrade, pakiranja u ambalažu i skladištenja gotovih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandra Voća (mentor)

Avatar Url Jana Šic Žlabur (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lazarić, Lana
Tehnologija prerade i proizvodnja voćnih proizvoda, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Lazarić, L. (2013) 'Tehnologija prerade i proizvodnja voćnih proizvoda', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lazari\'{c}, Lana}, year = {2013}, pages = {39}, keywords = {vo\'{c}e, vo\'{c}ne prera\djevine, tehnologija prerade vo\'{c}a}, title = {Tehnologija prerade i proizvodnja vo\'{c}nih proizvoda}, keyword = {vo\'{c}e, vo\'{c}ne prera\djevine, tehnologija prerade vo\'{c}a}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lazari\'{c}, Lana}, year = {2013}, pages = {39}, keywords = {fruits, fruit products, fruit processing technology}, title = {Processing technology and production of fruit products}, keyword = {fruits, fruit products, fruit processing technology}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font