Pregled bibliografske jedinice broj: 643115
Mogućnosti prerade šljiva ovisno o sortimentu
Mogućnosti prerade šljiva ovisno o sortimentu, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 643115 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti prerade šljiva ovisno o sortimentu
(Possibilities of plum processing depending on the assortment)
Autori
Dražina, Zvonimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2013
Stranica
29
Mentor
Voća, Sandra
Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana
Ključne riječi
prerada šljiva; kemijske i fizikalne karakteristike; Bistrica; Stanley; President; Čačanska ljepotica; Čačanska rodna
(plum processing; chemical and physical characteristics; Bistrica; Stanley; President; Čačanska ljepotica; Čačanska rodna)
Sažetak
Određena sorta šljive kao sirovina ima ključnu ulogu u određivanju načina prerade. Kvaliteta pojedinih sorti izravno utječe na kvalitetu finalnog proizvoda te se stoga moraju pomno razmotriti kemijska i fizikalna svojstva sorti te doći do zaključka koji način prerade primjeniti za određenu sortu. U radu su opisane potrebne kemijske i fizikalne karakteristike sirovine za pojedini način prerade (sušenjem, prerada u rakije, prerada u pekmeze i džemove i prerada u sokove) te je dana preporuka najboljeg načina prerade pojedine sorte odabranog sortimenta šljiva ( Bistrica, President, Stanley, Čačanska ljepotica i Čačanksa rodna).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb