Pregled bibliografske jedinice broj: 643091
Kontrola kvalitete mlijeka
Kontrola kvalitete mlijeka // Mljekarski list, 27 (1990), 105-106 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 643091 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kontrola kvalitete mlijeka
(Quality control of milk)
Autori
Lukač Havranek, Jasmina
Izvornik
Mljekarski list (0351-9104) 27
(1990);
105-106
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
kvaliteta; mlijeko; sastav mlijeka
(milk quality; mlik; milk components)
Sažetak
Mlijeko koje dolazi do potrošača mora imati prehrambenu vrijednost koju čine njegovi sastojci. Bjelančevine su jedna od važnijih komponenti za rast i obnovu organizama. Kalcij je neobično važan za tvorbu kostiju i zubi, za normalan rad srca i djelovanje živčanog sustava. Za život i rad potrebno je u organizam unijeti određenu količinu energije. Ispravno dobiveno mlijeko ima višestruku vrijednost. Njegovi dijelovi mogu se utjecajem mnogih faktora brzo promijeniti. Promijenjeno mlijeko više nema značenje niti u prehrambenom niti u tehnološkom pogledu. Mlijeko koje preuzimaju mljekare mora biti ispravne kvalitete i treba biti zdravo. Rezultati kemijskih, fizikalnih, biokemijskih i mikrobioloških analiza služe za unapređenje proizvodnje i prerade mlijeka. Zato je to interes kako proizvođača i prerađivača tako i kupaca mlijeka i mliječnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija