Pregled bibliografske jedinice broj: 642848
Sirarstvo kroz vjekove i proizvodnja danas
Sirarstvo kroz vjekove i proizvodnja danas // Agronomski glasnik, 51 (1989), 4-5; 83-88 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 642848 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sirarstvo kroz vjekove i proizvodnja danas
(Cheese production through centuries and today)
Autori
Lukač Havranek, Jasmina
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 51
(1989), 4-5;
83-88
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
sir ; proizvodnja ; povijest
(cheese ; cheese production ; history)
Sažetak
Sir se proizvodio u gotovo svakom dijelu svijeta. Nekada je bio osnovna živežna namirnica. Nekada je sir bio dar bogovima ili hrana privilegirane klase, a u srednjem vijeku postaje i svakodnevna hrana širih slojeva stanovništva. Sir je proizvod određene zemlje i naroda, proizvod čiji postanak i proizvodnju uvjetuju klima, vegetacija i niz drugih činilaca.Proizvodnja sira razvijala se od domaće radinosti do industrije, a količine proizvedenog sira dostizale su granice svojevremeno nezamislivih razmjera. Mnogi poznati sirevi, nacionalni specijaliteti, postali su sirevi svjetskog glasa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija