Pregled bibliografske jedinice broj: 642730
PROGRAM RAZVOJA EKOLOŠKOG OVČARSTVA I KOZARSTVA NA KRŠKIM PODRUČJIMA RH
PROGRAM RAZVOJA EKOLOŠKOG OVČARSTVA I KOZARSTVA NA KRŠKIM PODRUČJIMA RH // Agro Arca 6. međunarodni sajam inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji
Biograd na Moru, Hrvatska, 2013. (poster, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)
CROSBI ID: 642730 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROGRAM RAZVOJA EKOLOŠKOG OVČARSTVA I KOZARSTVA NA KRŠKIM PODRUČJIMA RH
(Program for development of organic sheep and goats farming in the karst areas of Croatia)
Autori
Šimpraga, Miljenko ; Sinković, Karmen ; Shek-Vugrovečki, Ana ; Pejaković Hlede, Jadranka ; Ljubičić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni
Skup
Agro Arca 6. međunarodni sajam inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji
Mjesto i datum
Biograd na Moru, Hrvatska, 30.08.2013. - 01.09.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
ovce; koze; organiski; krš
(sheep; goat; organic; carst)
Sažetak
Tehnološki razvijena društva značajan dio svoga BDP-a ostvaruju kroz tvrtke utemeljene na znanju i modernim tehnologijama. Prema tome, želi li i Hrvatska postati "društvo znanja" mora poticati razvoj vlastitih tehnologija, za što je potrebno aktivirati znanstveno-istraživačke potencijale i intenzivirati raznolike programe suradnje znanosti i svih segmenata gospodarstva. U tom smislu, posebnu pozornost treba posvetiti transferu znanja i tehnologija u poljoprivredu i prehrambenu industriju, jer Hrvatska u tom segmentu ima izvanredne prirodne potencijale. Najbolji primjer kako Hrvatska loše koristi taj potencijal je zapušten ruralni prostor hrvatskog krša koji čini polovicu ukupnog teritorija Hrvatske. Upravo ti prostori danas imaju gotovo idealne uvjete za razvoj stočarstva temeljenog na uzgoju izvornih pasmina ovaca i koza. U posljednjih dvadesetak godina, njihov broj se prepolovio, a koriste se uglavnom za proizvodnju samo jednog proizvoda – mesa, ili sira. S obzirom na biološki potencijal krških područja, budući razvoj ovčarstva i kozarstva mora se temeljiti na inovativnim programima i projektima koji će vrednovati prirodne resurse u skladu s načelima održivog razvoja. To podrazumijeva koncept gospodarskog razvoja koji će omogućiti naseljavanje uz uvjet očuvanja visokorizičnog krškog okoliša i kulturnog identiteta prostora. Dakle, ovčarstvo i kozarstva na krškim područjima mora se temeljiti na izvornim pasminama te stoljetnoj tradiciji uz uvažavanje specifičnosti okoliša i zahtjeva potrošača. Na taj način proširiti će se djelatnost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i poljoprivrednih zadruga te unaprijediti proizvodnju tradicionalnih/autohtonih i ekoloških proizvoda - mesa i mesnih prerađevina te sira, skute i drugih proizvoda. Kako su na tržištu takvi proizvodi cijenjeni i traženi, poticanjem i zaštitom ove proizvodnje proširit će se trgovinska razmjena, zaštititi tradicionalni proizvodi od nestajanja i imitacija te pomoći potrošačima u prepoznavanju kakvoće proizvoda. Uz to, obogatiti će se i domaća gastronomska ponuda koja uz prirodne ljepote može biti temelj razvoja seoskog turizma na krškim područjima. Razvoj svake djelatnosti na zapuštenim krškim područjima, a posebice razvoj ekološkog ovčarstva i kozarstva koji za cilj ima proizvodnju tradicionalnih, ekoloških i inovativnih proizvoda, uz osiguranje neophodne infrastrukture, sigurno će: 1) zaustaviti trend depopulacije stanovništva iz tih krajeva 2) osigurati održivi povratak već iseljenog stanovništva 3) privući one koji svoj radni i životni vijek žele provesti u okruženju koje pruža kvalitetu života koja nije dostupna u urbanom prostoru.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Miljenko Šimpraga
(autor)
Jadranka Pejaković Hlede
(autor)
Iva Ljubičić
(autor)
Ana Shek-Vugrovečki
(autor)